Cukor je prítomný takmer v každom druhu potravín. Keďže však diabetikov a pre-diabetikov neustále pribúda, je čas prehodnotiť svoje možnosti a nájsť alternatívy, ktoré v tomto prípade znamenajú zdravé sladkosti.
Nájsť zdravé náhrady za presladené snacky a dezerty, ktoré bežne konzumujete, je krokom k zdravšiemu životu. A aby sme vám na vašej wellness ceste pomohli, zozbierali sme niekoľko tipov, ktorým smerom sa vydať k zdravým alternatívam.
Najlepšie zdravé sladkosti
Obsah článku
Dá sa zahnať túžba po sladkom zdravými alternatívami?
Krátka odpoveď je, ÁNO.
Zatiaľ čo dôvody na vyhýbanie sa sladkostiam sa môžu u rôznych jednotlivcov líšiť – kvôli diétnym obmedzeniam alebo zdravotným problémom – vedomý boj s túžbou po sladkom je tu stále.
Avšak držať sa od cukru úplne mimo, najmä v jeho zdravších formách, nie je dobrý nápad, pretože popieranie zvyčajne vedie k binge-eatingu, teda k prejedaniu sa. Ideálny spôsob, ako kontrolovať svoju túžbu po cukre, je rozhodnúť sa pre zdravé, alebo prinajmenšom zdravšie alternatívy.
Zahnať chuť na cukor a pokúsiť sa zvoliť zdravšie možnosti nie je ľahká úloha. Boj s pokušením si vyžaduje čas, oddanosť, zlyhania, recidívy a obrovskú vôľu.
Našťastie pre nás, mileniáli sú posadnutí wellness, optimalizáciou zdravia a požadovaním zdravších potravinových alternatív, čo poháňa 30 miliardový USD priemysel k výrobe chutných snackov a zdravých cukrovinkových alternatív, ktoré dokážu súťažiť s našimi obľúbenými sladkosťami.
- mango zbierané na vrchole zrelosti
- po absorbovaní tekutiny, či už jogurtu, smoothie, alebo mlieka získate autentickú chuť aj štruktúru
- proces lyofilizácie zachová obsiahnuté živiny
- žiadny cukor ani pridané látky
- vhodné aj pre vegánov
- dokonalá náhrada, keď vás prepadne chuť na sladké
Prečo potrebujeme zdravé sladkosti?
Cukor priamo súvisí s chronickými chorobnými stavmi, ako je diabetes a srdcové choroby. Je tiež predmetom mnohých súčasných štúdií, ktoré skúmajú tvrdenia, že cukor vyživuje rakovinové bunky, podporuje priberanie telesného tuku, obezitu, zhoršujúce sa zdravie srdca a zlú inzulínovú rovnováhu a kontrolu.
Čím viac cukru pravidelne prijímate, tým viac telo signalizuje mozgu dopamínovú reakciu, ktorá spúšťa hormóny šťastia, aby explodovali ako ohňostroj, čo v nasledujúcich týždňoch vysiela vlniacu sa túžbu po, uhádli ste, viac cukru.
Ak nie ste celkom pripravení vzdať sa ho, alebo sa nachádzate v bode svojho života, kedy máte kontrolu nad tým, aké druhy a koľko cukru budete pravidelne konzumovať, potom sa rozhodnite pre nasledujúce zdravé sladkosti.
Čerstvé ovocie
Ovocie vyrovnáva elektrolyty a hydratuje vás. Zvážte jablko (asi 50 kalórií), pol šálky čučoriedok (40 kalórií), mesiačik vodného melónu (40 kalórií) alebo kiwi (40 kalórií). A ak ste kreatívni, fit recepty na zdravé domáce sladkosti z čerstvého ovocia čakajú len na to, že ich vyskúšate.
Sušené ovocie
Navyše, ak sa rozhodnete napríklad pre kokosové chipsy, užijete si aj ich zdravotné benefity: zvyšujú tvorbu zdravého cholesterolu, obsahujú aminokyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie živiny. Kokos vo všetkých svojich formách má antibakteriálne vlastnosti a posilňuje imunitný systém.
Takéto zdravé sladkosti si pripravíte z akéhokoľvek ovocia aj jednoducho doma. Vyskúšajte napríklad náš recept na jablkové chipsy:
- Predhrejte rúru na 225 stupňov, potom jablko zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky.
- Plátky rozložte na jemne vymastený plech a posypte škoricou a muškátovým orieškom alebo korením na jablkový koláč.
- Pečte asi hodinu, potom plátky otočte a pečte ďalšiu hodinu, alebo kým nie sú suché.
- zdroj omega-6 nenasýtených mastných kyselín
- obsahujú vitamíny B1, B2, B6, C a E a minerály vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo
- vynikajúca chuť
- pripravené zo 100% bio kokosových jadier
- vhodné pre vegánov
Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda, teda tá s menším množstvom cukru a väčším množstvom kakaa je niečo, čo si môžete dať bez výčitiek svedomia. Majte ju v taške a vložte si kúsok do úst vždy, keď vás prepadne chuť na jednoduché sacharidy.
Na rozdiel od väčšiny svojich čokoládových náprotivkov je tmavá čokoláda známa svojimi zdravotnými benefitmi.
Má vysoký obsah antioxidantov, prospieva zdraviu srdca aj mozgu a navyše reguluje hladinu inzulínu.
Obsiahnuté flavonoidy znižujú cholesterol, krvný tlak a zápaly.
Zmes orechov
Tieto zmesi plné vlákniny, bielkovín, antioxidantov a ďalších prospešných rastlinných zlúčenín zvyčajne kombinujú orechy, semená, obilniny, sušené ovocie a čokoládu ponúkajú zdravú alternatívu príjmu kalórií k sladkostiam.
Len si dávajte pozor na produkty z bežných supermarketov, ktoré môžu byť „obohatené“ cukrom navyše.
- obsahuje arašidy, orechy a mandle – bohaté na užitočné tuky, minerály a vitamíny
- pridané brusnice, ananás a čokoládová poleva
- vynikajúca chuť
- chrumkavá štruktúra vďaka celozrnnej múke z extrudovaných obilnín
- zdroj vlákniny a proteínu
Celozrnné obilniny
Cereálie privádzajú mnohých z nás späť do mladosti, keď to boli pravdepodobne raňajky (alebo polnočný snack). Je v tom niečo jednoduché a upokojujúce.
Ale spolu s prospešným obsahom ako je vláknina, vitamíny a minerály, si uvedomte, že mnohé obilniny sú nabité extra cukrom. Najlepšie je teda vybrať si celozrnnú variantu a doplniť ju nesladeným rastlinným alebo nízkotučným mliekom.
Ovsené vločky
Je to jednoduché – pridajte nejaké zdravé ingrediencie, ako sú lupienky z horkej čokolády, chia semienka, arašidové maslo, sušené ovocie, alebo dokonca niektoré z vašich obľúbených organických ovocných konzerv a máte chutnú zdravú a sladkú pochúťku.
Môžete dokonca pridať srvátkový proteínový izolát, alebo odmerku neochuteného kolagénu, aby ste získali extra dávku bielkovín.
Odporúčame zvoliť staromódny ovos namiesto malých balení instantného ovsa Plných cukru a pridať si vlastné polevy/prísady doma.
- kombinácia ovsených vločiek, špaldovej múky a kakaa s certifikáciou UTZ
- sladené erythritolom a xylitolom s nulovými kalóriami
- delikátna chuť
- dokonalá náhrada klasických sušienok
- dostupné v balení 125 g alebo 12×125 g
Med
Prírodným sladidlom, ktoré má relatívne nízky glykemický index a vysokú koncentráciu antioxidantov, je med.
Štúdie ukázali, že používanie medu namiesto bežného stolového cukru môže znížiť „zlý“ LDL cholesterol a celkový cholesterol, ako aj podporiť celkové zdravie srdca. Súvisí to aj so zlepšením črevnej mikrobiálnej rovnováhy, ktorá je dôležitá pre celkové zdravie.
Skúste hľadať surový med – keďže nie je spracovaný, filtrovaný ani pasterizovaný, zachováva si viac antioxidantov a môžete si byť istí, že nie je kontaminovaný pridanými sirupmi alebo inými prísadami.
Proteínové tyčinky
Aby ste sa vyhli konzumácii zložiek, ktoré môžu narušiť vašu diétu, existuje niekoľko vecí, ktoré by ste si mali všímať pri kontrole nutričného štítku, aby ste sa uistili, že to, čo jete, je skutočne zdravé. A pri proteínových tyčinkách tomu tiež nie je inak.
- Čokoľvek s > 20 gramami proteínu je bona fide proteínová tyčinka. Obsahuje bielkoviny s jediným cieľom zvýšiť obsah bielkovín. Inými slovami, zložky v bežnej sladkej tyčinke nebudú nikdy ani náhodou obsahovať viac ako 20 gramov bielkovín.
- Pre najlepšiu kvalitu hľadajte srvátku alebo zmes srvátky/kazeínu. Je to tiež indikátor toho, že výrobca sa snaží používať vysoko kvalitné suroviny.
- až 30 % bielkovín
- sladené stéviou
- skvelá chuť
- zdroj vlákniny
- vhodná súčasť bezlepkovej diéty
- dostupná v 8 rôznych príchutiach
Záver
Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, je normálne, že bojujete o udržanie správnej cesty. Máme pre vás na záver niekoľko tipov, ktoré vám vo vašom úsilí pomôžu:
- Nahraďte dezerty a sladkosti zdravšími alternatívami, ktoré sme uviedli vyššie.
- Umiernenosť je kľúčová. Ak máte naozaj chuť na niečo „nezdravé“, dovoľte si to s mierou – obmedzte príjem dezertov, alebo sladkostí na jedenkrát týždenne, alebo niekoľkokrát do týždňa, ale v mini porciách.
- Znížte svoj kalorický príjem. Keď častejšie pociťujete silnú chuť na sladké, skúste sa držať sladkostí, ktoré majú menej ako 100 kalórií.
- Jedzte menej, pomalšie a častejšie. Predstavte si veľkosť porcie jedla ako polovicu typického taniera v reštaurácii. Okrem jedla si doprajte malý, zdravý snack počas dňa (približne každé 3-4 hodiny), aby ste dostali do rovnováhy tráviace hormóny a zabránili prejedaniu sa. Hormóny potrebujú čas, aby sa v tele dostali do kolobehu, čo znamená, že musíte jesť pomaly, pretože mozog nebude vedieť, že ste sýti, kým sa nebudete cítiť úplne plní– teda až potom, keď už ste toho zjedli príliš veľa.
Zdroje informácií: