Počul si už o tom, že niektorí ľudia na podporu regenerácie či odľahčenie trávenia užívajú tráviace enzýmy? Poďme sa na to pozrieť trochu bližšie.
Obsah článku
- Kde kúpiť OVERENÉ tráviace enzýmy?
- Čo je to trávenie?
- Čo sú to tráviace enzýmy?
- Prečo potrebujeme tráviace enzýmy?
- Aké tráviace enzýmy poznáme?
- Digezyme® obsahuje tieto enzýmy:
- Kto môže užívať tráviace enzýmy?
- Tráviace enzýmy ako stratégia proti nafukovaniu?
- Ako vyzerajú tráviace enzýmy v praxi?
- Praktické rady, ako tráviace enzýmy využívať
Kde kúpiť OVERENÉ tráviace enzýmy?
Čo je to trávenie?
Všetci asi vedia, že trávenie je zložitý proces. Kým sa akékoľvek jedlo premení v našom tele na konkrétne živiny, ktoré dokážeme využiť, prejde mnoho chemických reakcií a rôzne veľa času.
Trávenie je proces, kedy mechanicky aj chemicky spracovávame potravu tak, aby sme ju nakoniec dokázali využiť ako zdroj energie. Lebo to je dôvod, prečo jeme – potrebujeme z jedla získať energiu, aby sme prežili, dobre regenerovali a zlepšovali sa v tréningu.
Mechanické trávenie si môžeš predstaviť ako žuvanie potravy a jej premiešavanie v žalúdku alebo črevách. Skrátka, v našom bruchu je poriadne rušno.
Cieľom je urobiť zo zjedeného jedla čo najhomogénnejšiu hmotu (s čo najmenšími čiastočkami), aby ju naše telo dokázalo efektívne stráviť.
Čím viac kašovitá bude, tým lepšie sa tráviace enzýmy k nej dostanú a tým efektívnejší bude ich účinok. Áno, mama mala pravdu, keď ti hovorievala, aby si obed poriadne žul a „nehádzal do seba“.
Čo sú to tráviace enzýmy?
Tráviace enzýmy sú látky, ktoré majú na svedomí chemické trávenie. Chemické trávenie je o niečo zložitejšie než to mechanické.
V jednoduchosti povedané, sú to bielkoviny, ktoré sa vyskytujú v našom tráviacom trakte a pomáhajú rozložiť potravu na menšie časti, ktoré môžu byť ďalej spracované.
Tieto enzymy sa produkujú v rôznych častiach tráviaceho traktu, ako sú slinné žľazy, žalúdok, pankreas a tenké črevo.
Tráviace enzýmy štiepia chemické väzby medzi molekulami (jedlom) a vytvárajú z nich konečné molekuly, ktoré dokážeme stráviť – absorbovať – t.j. monosacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny.
Prečo potrebujeme tráviace enzýmy?
Už sme povedali, že tráviace enzýmy sú nevyhnutnou súčasťou nášho tráviaceho systému.
Medzi ich hlavné úlohy patrí:
- štiepia väzby medzi molekulami cukrov, tukov a bielkovín, čím vznikajú zložky, ktoré dokážeme stráviť: t.j. monosacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny
- uľahčujú trávenie ťažkých jedál
- uľahčujú trávenie väčšieho množstva zeleniny a vlákniny
- pomôžu stráviť aj väčšie porcie (oceníš najmä v objemovke 😊)
- pomáhajú vstrebávať živiny
- pomáhajú zmierniť príznaky potravinových intolerancií
- zjednodušia získanie energie z potravy
- pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, ako napríklad nafukovanie a hnačka
- zlepšujú dostupnosť vitamínov a minerálov, čím predchádzajú nedostatočnému vstrebávaniu živín a podvýživy
- urýchlia trávenie napríklad po vyčerpávajúcom športovom výkone
V súčasnosti vedci skúmajú aj možnosť využitia tráviacich enzýmov pri celiakii, no je to skôr hudba budúcnosti a takáto terapia nepatrí ešte k štandardným liečebným postupom.
Ako fungujú?
Každý druh tráviacich enzymov má svoju špecifickú funkciu pri rozkladaní rôznych druhov potravy.
Napríklad amyláza pomáha rozkladať sacharidy, proteázy rozkladajú bielkoviny a lipázy rozkladajú tuky.
Keď sa potrava dostane do žalúdka, žalúdočné tráviace enzymy rozložia bielkoviny a následne sa potrava dostane do tenkého čreva, kde sa použijú tráviace enzymy produkované pankreasom a tenkým črevom na rozklad sacharidov a tukov.
Aké tráviace enzýmy poznáme?
Pankreatické tráviace enzýmy môžeme rozdeliť do troch skupín:
- proteolytické (rozkladajú bielkoviny)
- amylolytické (rozkladajú sacharidy)
- lipolytické (rozkladajú tuky)
V komerčne dostupných suplementoch sa často využíva patentovaná zmes 5 skupín prírodných tráviacich enzýmov s názvom Digezyme®.
Digezyme® obsahuje tieto enzýmy:
Amyláza
Amyláza je enzým, ktorý štiepi komplexný sacharid – škrob na jednoduchšie cukry. Niektoré amylázy sa nachádzajú už v slinách.
Tu pramení dôležitosť dostatočného žuvania potravy, ktorá je súčasťou mnohých alternatívnych výživových smerov. Makrobiotická diéta napríklad odporúča požuť každé sústo až 100-krát.
Určité množstvo tráviaich enzýmov sa totiž nachádza aj v slinách. Ide prevažne o slinné amylázy, ktoré už v slinách začínajú štiepiť komplexné sacharidy.
A práve to je dôvod, kedy pri dlhšom prežúvaní napríklad ovsených vločiek môžeš začať cítiť nasladlú chuť.
Proteázy
Proteázy alebo proteolytické enzýmy pomáhajú tráviť bielkoviny a peptidy až na konečné aminokyseliny, ktoré sú potom vstrebané v tenkom čreve a putujú do krvi. Tam zvyšujú hladinu aminokyselín v krvi a naše telo ich dokáže vychytať a použiť napríklad na regeneráciu či rast svalov.
Pri ich nedostatku prechádzajú nestrávené zvyšky bielkovín až do hrubého čreva, kde hnijú – a to je jedna z príčin nechvalne známych „proteínových prdov“ 😊.
Využívajú sa menovite pankreatín, papaín (prirodzene ho nájdeš v papáji), trypsín, chymotrypsín (resp. trypsinogén a chymotrypsinogén – ich neaktívne formy) a bromelaín (ten nájdeš napríklad aj v ananáse)
Laktáza
Laktáza je enzým, ktorý rozkladá mliečny cukor – laktózu (disacharid) na dve molekuly jednoduchých cukrov, konkrétne glukózu a galaktózu.
Najvyššia tvorba laktázy je od narodenia a v období detstva, s rastúcim vekom klesá. Nie je výnimkou, že v krajinách, kde mliečne výrobky netvoria takú veľkú časť potravy ako u nás, majú ľudia minimálnu hladinu tohto enzýmu – a to aj po zjedení mliečnych výrobkov.
Často sa stáva, že ľudia v dospelosti určité množstvo laktózy tolerujú, no vyššie dávky už spôsobujú problémy. Aj v takýchto prípadoch (ak nie si ochotný znížiť množstvo prijímanej laktózy) je efektívne suplementovať laktázu, ktorá s trávením mliečneho cukru pomôže. Ty si tak ušetríš kŕče a hnačky.
Celuláza
Celuláza je zaujímavý enzým, ktorý sa v našom tele prirodzene nevytvára a väčšinou ho prijímame z potravy. Pomáha stráviť nestráviteľnú celulózu – polysacharid nachádzajúci sa v bunkovej stene rastlín, ktorý je jednou zo zložiek diétnej vlákniny.
Celulózu prijímame vo zvýšenej miere pri väčšej konzumácii ovocia a zeleniny či celozrnných výrobkov, preto z jej užívania môžu ťažiť aj ľudia, ktorých gro jedálnička tvoria rastlinné produkty -napríklad vegetariáni či vegáni.
Lipáza
Lipáza je enzým, ktorý štiepi prijaté tuky z potravy na glycerol a voľné mastné kyseliny. Pomáha s trávením ťažkých jedál a pomôže napríklad aj pri low-carb stravovaní, kedy napomôže rýchlejšiemu využitiu tukov ako zdroju energie.
Kto môže užívať tráviace enzýmy?
Užívanie tráviacich enzýmoch je rozšírenou terapiou mnohých ochorení tráviaceho traktu alebo jeho zníženej funkcii. Používa sa pri:
- exokrinná pankreatickej nedostatočnosti (nedostatočná tvorba pankreatických enzýmov, ktoré sú kľúčové pri trávení)
- chronická pankreatitída
- rakovina pankreasu
- cystická fibróza
- diabetes
- laktózová intolerancia (odhaduje sa, že až 75 % ľudí na svete v nejakom období života zažije nedostatočnú produkciu laktázy alebo zníženú laktázovú aktivitu, zvyčajne v dospelosti)
Suplementácia komerčne dostupných prípravkov sa však často odporúča aj športovcom a ľuďom, ktorí z rôznych dôvodov prijímajú väčšie množstvo potravy alebo takú skladbu stravy, ktorá by nadmerne zaťažovala trávenie.
Príkladom môže byť veľa bielkovín pri silovom tréningu, kedy tráviace enzýmy pomáhajú bielkoviny štiepiť a športovci ich potom môžu lepšie využiť.
Tráviace enzymy môžu byť prospešné pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením, ako sú napríklad tráviace ťažkosti, nadúvanie, pálenie záhy alebo gastroezofageálny reflux.
Taktiež môžu byť užitočné pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo glutén.
Pomôže napríklad aj pri vyčerpávajúcom vytrvalostnom tréningu, kedy fyzická aktivita prirodzene utlmí produkciu tráviacich štiav. Prijatie tráviacich enzýmov (ak je to nutné) uľahčí vstrebanie strávenie potréningového jedla.
Tráviace enzýmy ako stratégia proti nafukovaniu?
Jedna z príčin nadmerného nafukovania môže byť prítomnosť nestráviteľných rastlinných sacharidov v hrubom čreve.
Naše tráviace enzýmy ich nedokážu efektívne stráviť, a tak sa tieto nestrávené zvyšky dostanú až do hrubého čreva. Tam ich požieraú črevné baktérie, pričom vedľajším produktom sú črevné plyny.
Suplementácia niektorých špecifických tráviacich enzýmov teda môže znížiť celkové množstvo nestráviteľných fermentovateľných sacharidov, čím nepriamo prispeje k nižšej tvorbe črevných plynov a menšiemu nadúvaniu.
Ako vyzerajú tráviace enzýmy v praxi?
Kapsule obsahujú konkrétne tráviace enzýmy v želatínovej kapsule. Po prehltnutí sa kapsule dostanú do žalúdka, kde sa jej obal vplyvom kyslého prostredia naruší. Každý enzým má ešte zvlášť obal (mikrosféra), ktorý je odolný voči kyslému prostrediu v žalúdku.
Aby tráviace enzýmy mohli plniť svoju funkciu, potrebujú na to alkalické (zásadité) prostredie.
Väčšinou sú „programované“ tak, že akonáhle sa trávenina dostane do čriev, vplyv zásadité prostredie poruší aj druhý obal – a enzýmy môžu robiť to, na čo sú určené.
Praktické rady, ako tráviace enzýmy využívať
Načasovanie
Tráviace enzýmy by si mal zjesť počas jedla alebo s odstupom maximálne 30 minút pred alebo po jedle.
Najväčšia aktivita takto prijatých enzýmov je asi 30 minút po prehltnutí a trvá približne 2 hodiny.
Skladovanie
Vždy kontroluj dátum spotreby. Tráviace enzýmy skladuj v chladnom a suchom prostredí. Ak hrozí, že teplota okolia bude dlhodobo nad 25°C, je lepšie enzýmy skladovať v chladničke. Nepoužívaj kapsule, ktoré majú narušenú želatínovú kapsulu – môžu byť neúčinné.
Dávkovanie
Dodržiavaj odporúčané denné dávkovanie aj načasovanie. Vhodnú dávku pre teba je potrebné prispôsobiť tvojmu zdravotnému stavu a účelu, pre ktorý enzýmy používaš:
- máš nejaké potvrdené tráviace ťažkosti a užívanie ti odporučil lekár? Potom je pravdepodobné, že budeš potrebovať vyššie dávky – a možno len niektorých špecifických enzýmov. Užívanie v takomto prípade konzultuj s lekárom.
- chceš enzýmami iba podporiť a uľahčiť trávenie? V takom prípade sa môžeš držať odporúčaní na obale.
A čo ty – máš nejaké skúsenosti s užívaním tráviacich enzýmov? Ktoré sú podľa teba najlepšie tráviace enzýmy?
Zdroje:
FERRIE, Suzie; GRAHAM, Christie; HOYLE, Matthew. Pancreatic enzyme supplementation for patients receiving enteral feeds. Nutrition in Clinical Practice, 2011, 26.3: 349-351.
IANIRO, Gianluca, et al. Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases. Current Drug Metabolism, 2016, 17.2: 187-193.