O špaldovej múke sa veľa hovorí ako o zdravšej variante v porovnaní s klasickou pšeničnou múkou. Je tomu ale naozaj tak?
Čo je špalda?
Špalda (Triticum spelta) je druhom pšenice a je považovaná za jednu z najstarších obilnín na svete.
Zrno obsahuje tri časti a to jadro, klíčok a otruby. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr. magnézium, zinok, železo a vlákninu. Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha vyprázdňovaniu čreva. Klíčok obsahuje život a predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej A,C, D a E vitamín a tráviace enzýmy. Hladká múka vzniká oddelením otrúb a klíčkov, čím múka stráca dôležité mikronutrienty.
Výhody špaldovej pšenice
- Špaldová pšenica v porovnaní s klasickou pšenicou je pestovateľsky menej náročná obilnina. Zrno je chránené pred hubovými chorobami a vyžaduje menej hnojenia a chemického ošetrenia.
- Obsahuje ľahšie stráviteľný lepok.
- Má takmer o polovicu nižší obsah kyseliny fytovej (antinutrient), látky ktorá do istej miery zabraňuje vstrebávaniu prospešných látok z potravy.
- Nižší glykemický index.
Q2R79YKN3P
V nasledujúcich tabuľkách si porovnáme makronutrienty a mikronutrienty špaldovej hladkej múky so pšeničnou hladkou múkou a špaldovej celozrnnej múky so pšeničnou celozrnnou múkou.
V tabuľke č. 1 môžeme vidieť, že špaldová hladká múka má viac bielkovín ako pšeničná hladká múka. Výhodou je aj viac vlákniny a menší obsah kalórií a sacharidov.
V tabuľke č. 2 má špaldová múka síce o niečo viac kalórií ale znovu aj viac bielkovín a vlákniny.
V tabuľke č. 3 môžeme pozorovať, že špaldová celozrnná múka a pšeničná celozrnná múka majú podobné hodnoty mikronutrientov. Trošku lepšie je na tom špaldová múka čo sa týka železa a zinku ale pšeničná múka vyhráva hodnotami vápniku a selénu.
Záver
Porovnali sme si špaldovú hladkú múku so pšeničnou hladkou múkou a špaldovú celozrnnú múku so pšeničnou celozrnnou múkou. Podľa tabuľky č. 1 sme mohli vidieť, že špaldová hladká múka je na tom o niečo lepšie než pšeničná hladká múka. Všeobecne ale platí, že celozrnné múky sú zdravšie ako hladké, pretože obsahujú viac vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Otruby sa dlhšie trávia, preto sa človek cíti dlhšie najedený, preto ak siahnete radšej po celozrnnej pšeničnej múke ako špaldovej hladkej múke urobíte určite lepšiu službu svojmu telu a zdraviu.
Tabuľka č. 1
Na 100g | Špaldová hladká múka | Pšeničná hladká múka |
Kalórie | 341,5 kcal | 355,8 kcal |
Bielkoviny | 16 g | 11 g |
Sacharidy | 68 g | 73 g |
Tuky | 4 g | 2 g |
Vláknina | 14 g | 3 g |
Tabuľka č. 2
Na 100g | Špaldová celozrnná múka | Pšeničná celozrnná múka |
Kalórie | 347,3 kcal | 326,2 g |
Bielkoviny | 15 g | 12 g |
Sacharidy | 63 g | 58 g |
Tuky | 2 g | 2 g |
Vláknina | 68 g | 12 g |
*Hodnoty poskytli Kalorické tabuľky
Tabuľka č. 3
Na 100g | Špaldová celozrnná múka | DDD | Pšeničná celozrnná múka | *DDD |
Vitamín A | 10 IU | 0% | 9 IU | 0% |
Vitamín E | 0,8 mg | 4% | 0,8 mg | 4% |
Vitamín K | 3,6 mcg | 4% | 1,9 mcg | 2% |
Tiamín | 0,4 mg | 24% | 0,4 mg | 24% |
Riboflavín | 0,1 mg | 7% | 0,2 mg | 13% |
Niacín | 6,8 mg | 34% | 6,4 mg | 32% |
Vitamín B6 | 0,2 mg | 11% | 0,3 mg | 17% |
Kyselina listová | 45 mcg | 11% | 44 mcg | 11% |
Kyselina pantoténová | 1,1 mg | 11% | 1 mg | 10% |
Vápnik | 27 mg | 3% | 34 mg | 3% |
Železo | 4,4 mg | 25% | 3,9 mg | 22% |
Magnézium | 136 mg | 34% | 138 mg | 34% |
Fosfór | 401 mg | 40% | 346 mg | 35% |
Draslík | 388 mg | 11% | 405 mg | 12% |
Sodík | 8 mg | 0% | 5 mg | 0% |
Zinok | 3,3 mg | 22% | 2,9 mg | 20% |
Meď | 0,5 mg | 26% | 0,4 mg | 19% |
Mangán | 3 mg | 149% | 3,8 mg | 190% |
Selén | 11,7 mcg | 17% | 70,7 mcg | 101% |