Kto by nemiloval originál Nutellu? Bezpochyby patrí k najchutnejším nátierkam, aké na trhu sú. Na trhu sa pred niekoľkými rokmi objavila zdravšia náhrada – Proteinella. Aké chyby slávnej nátierky vychytala, kde má medzery a čo si o nej myslíme? Pozreli sme sa na ňu kritickým očkom – a tu je výsledok.
Obsah článku
- Najlepšia proteinella, ktorá chutí nám vo fitlande – náš výber
- Nutella alebo Proteinella?
- Čo je to Proteinella?
- Aké výhody má Proteinella?
- Aké nutričné hodnoty má Proteinella?
- Aké zloženie má Proteinella?
- Maltitol má polovičné množstvo kalórií ako cukor
- Slnečnicový olej obsahuje prekvapivo veľa nenasýtených tukov
- Srvátkový proteínový koncentrát dodáva kvalitné bielkoviny – ale žalostne málo
- Proteinella a obsah vlákniny
- Čo si z toho vziať?
- Kto stojí za výrobou Proteinelly?
Najlepšia proteinella, ktorá chutí nám vo fitlande – náš výber
Nutella alebo Proteinella?
Originál Nutelle sa ťažko odoláva. Je jemná, sladká – a návyková. Na občasné maškrtenie neublíži, no pri častejšej konzumácii je lepšie mať sa na pozore.
Táto slávna pochúťka z lieskovcov a kakaa má po preskúmaní zloženia jeden malý háčik: lieskové orechy tvoria iba 13 % zloženia – a uhádol by si, čo je na prvých dvoch priečkach?
Je to cukor a palmový olej. Cukor tvorí viac ako polovicu zloženia a druhou najpočetnejše zastúpenou zložkou je palmový olej.
O škodlivosti palmového oleja na zdravie alebo ničenie dažďových pralesov by sa dalo diskutovať, no bezpochyby existujú aj zdravšie tuky, po ktorých môžeš siahnuť.
Čo je to Proteinella?
Proteinella je lieskovo-orieškový krém bez pridaného cukru a palmového oleja. Na 100 gramov obsahuje iba 6,6 g cukru
Aké výhody má Proteinella?
- zdravšia alternatíva bežne dostupných lieskovo-orieškových krémov
- vyšší obsah bielkovín (13 g / 100 g)
- použitie umelých sladidiel (polyolov) spomaľuje nárast glykémie
- neobsahuje cukor ani palmový olej
- skvelá chuť a jemná textúra
- polotekutá konzistencia
Aké nutričné hodnoty má Proteinella?
Uvedené hodnoty sú na 100 gramov / 20 gramov (porcia).
100 gramov | 1 porcia (20 gramov) | |
Energetická hodnota | 496 kcal / 20157 kJ | 99 kcal / 411 kJ |
Tuky | 35,2 g | 7,04 g |
Z toho nasýtené | 7,7 g | 1,5 g |
Sacharidy | 44,9 g | 8,9 g |
Z toho cukry | 6,6 g | 1,3 g |
Vláknina | 2,5 g | 0,5 g |
Bielkoviny | 13,2 g | 2,6 g |
Soľ | 0,18 g | 0,03 g |
Aké zloženie má Proteinella?
Proteinella dnes existuje v dvoch variantách – príchuť čokoláda + oriešok a príchuť bielej čokolády.
Proteinella – čokoláda + oriešok – zloženie:
Sladidlo: maltitol, slnečnicový olej, srvátkový proteínový koncentrát 12 %, lieskové orechy 10 %, sladké sušené srvátky (z mlieka), nízkotučný kakaový prášok (6,5 %), kakaové maslo, kokosový olej, emulgátor: lecitíny (slnečnica), vanilkový extrakt
Proteinella – biela čokoláda – zloženie:
Sladidlo: maltitol, slnečnicový olej, sušené odstredené mlieko (13%), srvátkový proteínový koncentrát (12 %), kakaové maslo, kokosový olej, emulgátor: slnečnicový lecitín, vanilkový extrakt
Ako si môžeš všimnúť, zloženie oboch krémov je takmer totožné, v bielej však chýba kakaový prášok (čo je logické, keďže ide o biely variant). Poďme sa teraz pozrieť na zloženie krok po kroku.
Maltitol má polovičné množstvo kalórií ako cukor
Maltitol radíme medzi polyoly, čo sú tzv. alkoholové cukry.
V potravinách sa používa ako sladidlo (je takmer rovnako sladké ako sacharóza – klasický cukor), emulgátor a zvlhčujúca látka.
Oproti sacharóze má však veľkú výhodu – obsahuje iba približne polovičné množstvo energie. Nevstrebáva sa totiž úplne do krvi, ale časť prechádza až do hrubého čreva, kde sa na ňom živia črevné baktérie.
V zloženiach iných potravín (kde nie je rozpísaný názov) ho nájdeš pod označením E965.
Vo väčších množstvách môže nepriaznivo ovplyvniť trávenie a spôsobiť hnačky – z legislatívnych dôvodov je preto na balení uvedené, že nadmerná konzumácia môže mať laxatívne účinky.
Slnečnicový olej obsahuje prekvapivo veľa nenasýtených tukov
Slnečnicový olej má mnoho z nás spojených s vyprážaním a nezdravou kuchyňou. V skutočnosti však nie je úplne vhodný na vyprážanie – a nie je ani veľmi nezdravý.
Slnečnicový olej obsahuje na 100 gramov iba 10 gramov nasýtených tukov. Zvyšok (takmer 20 gramov) tvoria mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA) a polynenasýtené mastné kyseliny (takmer 64 gramov).
Srvátkový proteínový koncentrát dodáva kvalitné bielkoviny – ale žalostne málo
O tom, že srvátkový proteín je jedným z najkvalitnejších na trhu sme písali v tomto článku. Potešilo nás teda, že v Proteinelle je zdrojom bielkovín práve on.
Na druhej strane, použité množstvo je príliš malé na to, aby sme o Proteinelle moli hovoriť ako o zdroji bielkovín.
V bežnej porcii (1 PL = 20 gramov nátierky, 100 kcal) obsahuje Proteinella v prepočte iba 2,6 g bielkovín.
Nedaj sa preto oklamať, že proteinella je proteínová nátierka: jedine na papieri.
To však neznamená, že nemá oproti klasickým alternatívam veľa výhod, no bielkoviny, bohužiaľ, medzi ne nepatria.
Proteinella a obsah vlákniny
Medzi častý ťahák predajcov patrí aj obsah vlákniny, ktorý spomalí nárast glykémie. V teoretickej rovine to znie pekne, no keď sa pozrieš na množstvo cukru a vlákniny v jednej porcii, zistíš dve veci:
- kvôli 1,3 gramom cukru v porcii asi veľmi nepotrebuješ „spomaľovať nárast glykémie“
- pol gramu vlákniny v porcii zase také terno neurobí
Záver? Proteinella síce nejakú vlákninu obsahuje (na 100 gramov „enormného“ 2,5 gramu), množstvo je však v porovnaní s celodenným príjmom a inými zdrojmi zanedbateľné.
Jedna porcia proteinelly obsahuje jednu šesťdesiatinu denného odporúčaného príjmu vlákniny pre mužov. Wow. Kupuj, dôveruj, ale never bullshitom.
Aké nevýhody má Proteinella?
- vysoká energetická hodnota
- obsahuje mlieko (nie je vhodná pre ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou na bielkovinu kravského mlieka)
- nízky obsah orechov
- nie je ideálnym zdrojom bielkovín
- vysoký obsah tuku
Čo si z toho vziať?
V porovnaní s Nutellou obsahuje Proteinella zanedbateľné množstvo cukru, čo môžeme považovať za výhodu. Takisto kvitujeme vynechanie palmového oleja a nahradenie slnečnicovým aj použitie kvalitného srvátkového koncentrátu.
Ak máš rád Nutellu, Proteinella ti bude chutiť, no treba počítať s tým, že „cukor je cukor“ a použitie náhradných sladidiel je jemne cítiť.
Nie je to však nič, na čo by sa nedalo zvyknúť – a za nás odporúčame pre výraznejšiu a sladšiu chuť bielu Proteinellu. Nám chutila ako roztopená biela čokoláda a použitie maltitolu nebolo také výrazné ako v prípade čokoládovo-orieškovej varianty.
Ak však od Proteinelly chceš zdravší zdroj tuku, vhodnejšia varianta je použitie niektorého zo širokej ponuky orechových masiel. Tie už dnes nájdeš aj s čokoládovou či orieškovou príchuťou.
Kto stojí za výrobou Proteinelly?
Slávna Proteinella je dielom firmy HealtyCo, ktorá je známa tým, že pri výrobe nepoužívajú pridaný cukor a sú odporcami palmového oleja. Podľa ich vlastných slov – veria, že zdravý životný štýl ide ruka v ruke so zdravou planétou, a tak odmietajú byť súčasťou drancovania dažďových pralesov.
Na ich oficiálnej stránke sa dočítaš, že už vyrábajú aj Proteinellu s príchuťou slaného karamelu, na tú si však budeme musieť na Slovensku ešte asi počkať.
K dispozícii sú však už nízkokalorické džemy, proteinellové tyčinky alebo čokoládu bez cukru.