Orechové maslá sa v poslednom období dostali aj na naše pulty potravín a predajní so zdravou výživou. Obsahujú množstvo minerálov a vitamínov potrebných pre športovcov, ako aj zdravé tuky, vďaka čomu sa tešia čoraz väčšej obľube.
Obsah článku
- Najlepšie orechové maslá
- Rastlinné maslá a ich výhody
- Arašidové maslo
- Lieskovoorieškové maslo
- Kešu maslo
- Mandľové maslo
- Najlepšie orieškové maslá
- Ďalšie kvalitné orieškové maslá
- Grizly Arašidový krém jemný od predajcu Grizly.sk
- BioMedical Roasted Hazelnut Butter – maslo z pražených lieskovcov od predajcu Namaximum.sk
- BioMedical Maslo z kešu od predajcu Namaximum.sk
- Grizly mandľový krém jemný 100% 50g od predajcu Grizly.sk
- Powerlogy Pistacchio Cream 3 x 200g od predajcu Powerlogy.sk
- Záver
Najlepšie orechové maslá
Rastlinné maslá a ich výhody
Orechové maslá spolu s maslami zo semien zaraďujeme medzi tzv. rastlinné maslá. V čom sa líšia od kravského masla a aké sú ich hlavné výhody?
Obsahujú zdravé tuky
Orechové maslá obsahujú veľké množstvo tukov, nenechajte sa však zmiasť, ide o rastlinné tuky, ktoré sú pre zdravie priaznivé. Na rozdiel od živočíšnych tukov, rastlinné tuky obsahujú vysoký podiel zdravých nenasýtených mastných kyselín.
Môžeme ich tak smelo zaradiť do jedálnička ako plnohodnotný zdroj živín.
Ak orieškové maslá zamiešate so smoothie, dodajú mu krémovú konzistenciu a už v malom množstve zasýtia. Pre čo najlepší úžitok pre zdravie sa aj odporúčajú konzumovať iba v rozumnom množstve. Ak to s nimi preženiete, mohli by vám pre vysoký obsah tukov spôsobiť tráviace ťažkosti.
Neobsahujú laktózu
Rastlinné maslá sú prirodzene bez laktózy. Vyskúšajte ich, ak trpíte laktózovou intoleranciou a hľadáte bezlaktózové maslo!
Máte na výber viacero druhov
Orechové maslá vás nikdy neomrzia, pretože ich existuje viacero druhov, ktoré sa líšia svojou chuťou aj obsahom živín. Vyskúšali by ste arašidové, lieskovoorieškové či mandľové maslo?
Jednotivé orechové maslá sa odlišujú nielen druhom použitých orechov, ale aj spôsobom mletia a procesom výroby. Niektoré maslá sa vyrábajú z pražených orechov, iné zo surových.
Arašidové maslo
Jedným z najobľúbenejších masiel vôbec je arašidové maslo. U nás sa rozšírilo až v posledných desaťročiach, no v Amerike je už dlho obľúbenou alternatívou klasického masla.
Dôkazy o konzumácii rozomletých arašidov pochádzajú ešte z čias Inkov.
Arašidové maslo má v porovnaní s inými orieškovými maslami jemnú chuť, preto sa často dochucuje soľou – solené chutí viac „arašidovo“. Nesolená verzia má naopak mierne sladkastý nádych.
Podľa spôsobu rozomletia arašidov rozlišujeme jemne mleté a nahrubo mleté arašidové maslo. Arašidové maslo z jemne mletých arašidov má hladkú konzistenciu, v tom druhom sa nachádzajú kúsky rozomletých arašidov.
Účinky pre zdravie
Arašidové maslo sa získava z podzemnice olejnej, ktorú zaraďujeme medzi strukoviny. Arašidy v porovnaní s inými druhmi orechov a semien obsahujú veľké množstvo bielkovín, preto sa už po konzumácii malého množstva arašidového masla rýchlo dostaví pocit sýtosti.
Vďaka vysokému obsahu vápnika je arašidové maslo prospešné pre zdravie kostí a kĺbov. Z ďalších minerálov obsahuje najmä horčík, zinok, železo a fosfor. Okrem toho v ňom nájdete vitamíny skupiny B (B1, B3, B6 a B9) a E.
Využitie arašidového masla
Arašidové maslo sa najčastejšie používa ako nátierka na chlieb, hodí sa však aj ako dresing do šalátov, do proteínových šejkov a smoothies či na pečenie.
Lieskovoorieškové maslo
Lieskovoorieškové maslo sa získava rozomletím surových alebo pražených lieskových orechov. Na rozdiel od arašidov, lieskovce zaraďujeme k pravým orechom.
Účinky pre zdravie
Lieskové orechy sú zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a ich konzumácia pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL cholesterolu) v krvi. Obsahujú veľké množstvo mononenasýtených mastných kyselín.
Vitamín E v lieskovoorieškovom masle pôsobí protizápalovo a ako antioxidant.
Okrem toho v nich nájdete aj vitamín B9 a množstvo minerálnych látok ako horčík, železo, zinok, mangán, draslík, vápnik, selén a meď.
Využitie lieskovoorieškového masla
Lieskovoorieškové maslo má zemitú, no sladkastú chuť. Hodí sa preto viac do sladkej, než do slanej kuchyne.
Dá sa jednoducho natrieť na chlieb samostatne alebo skombinovať s ďalšími prísadami. Lieskové orechy sa už oddávna v receptoch kombinujú s kakaom alebo čokoládou.
Kto by nepoznal čokoládový nugát alebo nutelu? Lieskovoorieškové maslo tak výborne využijete pri príprave rôznych zdravých dezertov.
Podobne ako iné orechové maslá, aj to lieskovoorieškové môžete pridať aj do smoothies a proteínových nápojov.
Kešu maslo
Kešu maslo býva v porovnaní s inými druhmi orechových masiel často drahšie, pretože kešu oriešky sa získavajú náročným spôsobom.
Má však jedinečnú, exotickú sladkastú chuť.
Účinky pre zdravie
Kešu maslo sa vo väčšine prípadov vyrába zo surových kešu orechov, vďaka čomu si zachováva všetky dôležité živiny v nezmenenej podobe.
Kešu orechy v surovej forme pomáhajú udržiavať správnu hladinu cukru v krvi. Bolo potvrdené, že konzumácia kešu pomáha znížiť krvný cukor, a to aj u pacientov s cukrovkou.
Okrem toho obsahujú omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú zdravé pre mozog a srdce.
Vďaka vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín sú vhodným zdrojom zdravých tukov v potrave a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Keďže veľká časť kalórií z kešu orechov sa pri trávení nevstrebáva do tela, v malom množstve môžu pomôcť aj pri redukcii hmotnosti.
Kešu maslo je zdrojom dôležitých minerálov potrebných pre imunitu (meď), na podporu kostí a kĺbov (vápnik, fosfor), zvyšovanie energie (horčík, mangán) a esenciálnych aminokyselín.
Využitie kešu masla
Kešu maslo využijete samostatne ako nátierku, vďaka svojej sladkej chuti sa dá skombinovať s džemom alebo pridať do pečenia sladkých koláčov a brownies.
Svoje uplatnenie však nájde aj v slanej a exotickej kuchyni.
S cesnakom, olivovým olejom a limetkou vytvorí chutný dresing do šalátu. Vďaka zaujímavej chuti sa hodí aj do ázijských omáčok a ďalších orientálnych receptov.
Mandľové maslo
Mandľové maslo sa vyrába rozomletím surových alebo pražených mandlí a považuje sa za jedno z najzdravších orieškových masiel vôbec.
Účinky pre zdravie
Mandle obsahujú veľké množstvo draslíka, fosforu, vápnika, horčíka a sodíka. Vďaka obsahu nerozpustnej vlákniny mandľové maslo pomáha zlepšovať trávenie, udržiavať vhodné pH v tráviacom trakte a podporuje črevnú mikroflóru.
Keďže obsahuje ešte viac vápnika, horčíka a fosforu ako arašidové maslo, tiež pôsobí priaznivo na zdravie kostí, kĺbov a svalov.
Z ďalších prvkov obsahuje železo, mangán, zinok, meď, vitamíny A, B3, B6 a B9 a E a vysoký podiel nenasýtených tukov.
Vitamín E spolu s obsiahnutými omega-3-mastnými kyselinami pôsobia ako antioxidanty.
Spolu s ďalšími vitamínmi a látkami v mandliach pôsobí vitamín E pozitívne aj na mozog. Podľa výskumov pravidelná konzumácia mandlí u seniorov viedla k celkovému zlepšeniu fungovania mozgu.
Konzumácia mandlí v rozumnom množstve počas tehotenstva má priaznivý vplyv na výživu a rast plodu. (zdroj)
Využitie mandľového masla
Vďaka svojej výraznej horkosladkej chuti sa mandľové maslo obzvlášť hodí na raňajky alebo na prípravu dezertov a sladkých jedál.
Chuťovo sa dá vhodne skombinovať s műsli alebo s čokoládou.
Môžete ním ochutiť rannú ovsenú kašu alebo si ho natrieť na chlieb a osladiť džemom či sirupom. Výborne sa hodí do rozmixovaného smoothie s ovocím a zeleninou, spolu s banánom ho môžete pridať aj do domácej zmrzliny.
Najlepšie orieškové maslá
Zdravé orieškové maslá nesmú obsahovať emulgátory ani stužené tuky. Niektorí výrobcovia ich pridávajú do hotových masiel pre vylepšenie štruktúry, no ide o zdraviu nie veľmi prospešné látky, ktoré znižujú celkové pozitívne účinky výsledného produktu.
Najlepšie orieškové maslá by mali obsahovať iba 100% orechy, prípadne ďalšie prírodné zložky ako za studena lisované oleje či prírodné sladidlá. Ak orieškové maslo obsahuje soľ, malo by ju obsahovať len v malom množstve.
Práve pre neprítomnosť emulgátorov sa v zdravých orieškových maslách môže vytvoriť usadenina a navrchu sa vyzrážať olejová vrstva.
Obsah téglika však v tomto prípade stačí po otvorení premiešať a olejová vrstva zmizne. Medzi najobľúbenejšie značky orechových masiel patria Grizly, BioMedical, Gymbeam, MyProtein a Powerlogy.
Ďalšie kvalitné orieškové maslá
BioMedical Roasted Hazelnut Butter – maslo z pražených lieskovcov od predajcu Namaximum.sk
Lieskovoorieškové maslo od značky BioMedical má príjemnú sladkastú chuť a je ľahko roztierateľné. Neobsahuje soľ, farbivá ani konzervačné látky.
Dostanete ho kúpiť buď v čistej verzii, ktorá obsahuje len 100% lieskovce alebo vo verzii Delicious ochutenej horkou čokoládou a bio cukrom z kokosových kvetov.
Záver
Orieškové maslá sú vďaka obsahu zdravých tukov, antioxidantov a minerálov výbornou alternatívou bežných nátierok na chlieb.
Pri konzumácii v rozumnom množstve sú vhodnou potravinou pri redukcii hmotnosti a pomáhajú udržiavať zdravie pohybového aparátu u športovcov.