DomovFitnessReceptyKonjakové cestoviny - Ideálne do FITNESS receptov

Konjakové cestoviny – Ideálne do FITNESS receptov

Ak ste milovníkov a fanúšikom cestovín, máme pre vás dobrú správu. Ani vo svete fitness cvičenia a zdravej stravy sa ich nebudete musieť vzdať. Stačí len nahradiť klasickú verziu cestovín zdravšou a výživnejšou alternatívou. Napríklad konjakové cestoviny sú v tomto smere tou správnou voľbou.

Náš výber najkvalitnejších konjakových cestovín

Klasické cestoviny sú plné sacharidov, ktoré je potrebné aj príznačne spáliť. Ak si však chcete dopriať svoje obľúbené bolognese špagety a nestráviť po nich hodinu na bežiacom páse, siahnite radšej po konjakových cestovinách. Ide o rýchlu a vyváženú alternatívu, ktorá dokonale zapadne do vašej low carb či keto diéty.

A to z jednoduchého dôvodu, a to, že hoci chutia ako klasické cestoviny, ich výhodou je nízka energetická hodnota a malé množstvo sacharidov.

Konjakové cestoviny – zázrak bez zbytočných kalórií a sacharidov

Konjakové cestoviny v bežných obchodoch takmer nenájdete. Ak sa rozhodnete pre ich kúpu, budete musieť navštíviť špeciálne bio obchody so zdravou výživou. Jednoduchou a prijateľnou alternatívou je v tomto prípade e-shop.

Pozrite si výber tých najlepších cestovín z konjaku. Jednotlivé produkty sme konzultovali s výživovou poradkyňou z nášho tímu.

V rôznych e-shopoch ich môžete dostať v rôznych gramážach, od viacerých výrobcov a aj za rozličné ceny. Najznámejšími internetovými obchodmi sú napríklad slimpasta.sk alebo ketomix.sk.

Aké je však tajomstvo konjakových cestovín a prečo sú vhodnou alternatívou aj pre alergikov a ľudí v procese chudnutia?

konjakové cestoviny

Konjakové cestoviny obsahujú o 94% menej kalórií ako klasické cestoviny alebo ryža. Sú vyrobené z konjakovej múky, ktorá pochádza z rastliny konjak.

Aké sú približné nutričné hodnoty konjakových cestovín na 100 g?

  • Energetická hodnota 36 kJ/9 kcal
  • Tuky 0 g
  • Sacharidy 0 g
  • Vláknina 4 g
  • Bielkoviny 0,2 g
  • Soľ 0 g

Čo je to konjak?

Konjak, celým menom Amorphophallus konjac, sa radí medzi úžitkové rastliny. Ide o tradičnú ázijskú potravinu. Jej využitie je primárne v Japonsku a miestnej kuchyni, kde je známa pod menom Konnyaku. A práve v Japonsku a celkovo v Ázii patrí konjak medzi najobľúbenejšie druhy potravín na trhu.

Konjak bol spočiatku považovaný za lukratívnu a nedostupnú pochúťku, ktorú malo výsadu využívať iba japonská kráľovská rodina. Avšak ako liečivú potravinu ju po prvý raz označili až v Číne, kde si na nej pochutnávali primárne budhistickí mnísi. Tí ju jedli z presvedčenia o terapeutických účinkoch.

Až značne neskôr, konkrétne pred 100 rokmi sa konjak stal dostupným pre všetkých obyvateľov Japonska.

Pestovanie

Konjak sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, v lokalitách mimo civilizácie. Vďaka tomuto „bio pestovaniu“, kde na rastlinu nepôsobia žiadne škodlivé vplyvy, nie je rastlina toxikovaná nebezpečnými látkami.

Pre potravinársky priemysel sa využíva hľuza konjaku, z ktorej sa vyrába konjaková múka. Tá sa používa na výrobu konjakových potravín, z ktorých sú najznámejšie konjakové rezance.

Konjaková múka sa získava predovšetkým kvôli cennej vláknine glukomanán. Ide o zložku, ktorá významne znižuje pocit hladu, čo je skvelý pomocník hlavne pri chudnutí a redukcii hmotnosti.

Prečo sú konjakové cestoviny vhodné do fitness receptov?

Konjakové cestoviny sú vyrobené z konjakovej múky, ktorá je bohatá na glukomanán. Glukomanán so sebou nesie niekoľko prospešných výhod a benefitov, ktoré by vás mali ku konzumácií konjakových cestovín jednoznačne presvedčiť.

Výhody glukomanánu v konjakových cestovinách.

Obsahuje vysoké percento vlákniny

Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Strava s vysokým obsahom vlákniny môže tiež pomôcť regulovať pohyby čriev, predchádzať hemoroidom a slúžiť aj ako prevencia pri divertikulárnej chorobe.

konjakové cestoviny

Bojuje proti zápche

Glukomanán je špecifický druh vlákniny, ktorý prispieva k obnoveniu črevnej mikroflóry a zlepšuje priechodnosť čriev. Preto sa radí medzi cennú zložku pri boji s upchávaním čriev.

Na toto zistenie poukazuje štúdia z roku 2008. Táto štúdia ukázala, že pridanie glukomanánu do stravy s nízkym obsahom vlákniny zvýšilo množstvo probiotických baktérií v stolici. Takisto zvýšilo funkciu pohybu čriev o 30 %.

Rovnako v prípade detí, ktoré konzumovali glukomanán, sa po určitom čase zlepšila konzistencia a frekvencia stolice.

Ak vás teda trápia problémy s vyprázdňovaním, vyskúšajte si párkrát uvariť konjakové cestoviny alebo ryžu. Určite pocítite zlepšenie vášho problému.

Skvelý pomocník pri chudnutí

Pravidelné jedenie vlákniny vám pomôže udržať si sýtosť po dlhší čas. Tým pádom je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať alebo maškrtiť medzi jedlami. Tento priaznivý vplyv glukomanánu na zníženie telesnej hmotnosti dokazujú aj viaceré odborné štúdie.

Jednou z nich je klinická štúdia uverejnená v periodiku International Journal of Obesity. Výsledkom tejto štúdie bolo zistenie, že po 8 týždňoch došlo u jednotlivcov, ktorým bol podávaný glukomanán k zníženiu hmotnosti v priemere o 5,5 kg.

Tento výsledok je pripisovaný schopnosti glukomanánu navodiť pocit sýtosti, výsledkom čoho je nižší príjem kalórií. A teda úbytok čísla na váhe.

Znižuje cholesterol

Podľa dostupných informácií môže glukomanán pomôcť znížiť celkový cholesterol, LDL (alebo „zlý“) cholesterol, triglyceridy a hladinu cukru v krvi. Aj z tohto dôvodu je odporúčaný ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Vzhľadom k znižovaniu hladiny cukru v krvi  by glukomanán mohol slúžiť aj ako doplnková terapia pre ľudí s cukrovkou a vysokým cholesterolom. Pretože práve ten do istej miery podporuje vylučovanie cholesterolu v stolici, dôsledkom čoho sa menej koncentruje v krvnom obehu a hladina LDL cholesterolu klesá.

 

Zanecháva krásnu pleť

Na základe štúdie, ktorá bola vytvorená v roku 2013 môže používanie glukomanánu znížiť akné a zlepšiť zdravie vašej pokožky. A to zo strany zníženia alergickej reakcie pokožky a zlepšenia hojenia rán.

Vedľajšie účinky glukomanánu na naše telo

Hoci je glukomanán radený primárne medzi prospešnú vlákninu, jeho nadmerné a nesprávne užívanie môže spôsobiť určité komplikácie a nežiadúce účinky.

V tomto smere sú hlásené vedľajšie účinky ako hnačka, riedka stolica a plynatosť. Rovnako môžete naraziť aj na upchatie pažeráka v dôsledku jeho želatínovej konzistencie a dramatického zväčšenia veľkosti pri vystavení tekutinám. Ide však o vedľajšie účinky spôsobené jeho nadmernou konzumáciou.

Takisto glukomanán môže znížiť absorpciu niektorých liekov, vrátane niektorých liekov na cukrovku. Preto by ste mali dodržiavať určité opatrenia, aby ste tomuto riziku zabránili. A to užiť lieky najmenej 1 hodinu pred alebo 4 hodiny po cestovinách shirataki.

Konjakové cestoviny v kuchyni

Konjakové cestoviny sú najviac využívané v ázijských kuchyni. Trh ponúka niekoľko rôznych foriem konjakových cestovín, a to od ryže, cez špagety, pene, rezance až po lasagne.

Konjakové cestoviny nemajú sami o sebe žiadnu príchuť. Avšak vďaka tomu, že túto príchuť nemajú, veľmi dobre absorbujú chute rôznych omáčok a dochucovadiel. Preto je možné ich využiť aj v receptoch mimo ázijskej kuchyne.

Príprava a umytie

Konjakové cestoviny sú zabalené v tekutine, ktorá absorbuje pach koreňa konjaku. Tým pádom môžete po ich otvorení cítiť mierny rybací zápach. V prvom rade je teda potrebné ich dostatočne umyť a pripraviť na konzumáciu.

Konjakové cestoviny najskôr teda prepláchnite pod tečúcou vodou, 2 minúty by mali stačiť. Potom ich nasucho zohrejte na panvici, kedy sa zbavíte prebytočnej vody. Ak vám aj potom zostane v cestovinách príliš veľa vody, budú kašovité.

Ak si s konjakovými cestovinami neviete rady, pozrite si návod priložený na každom balení.

Kombinácia s potravinami

Čo sa týka kombinácie s inými potravinami, konjakové cestoviny sa odporúča kombinovať s potrebnými živinami, najmä bielkovinami a zeleninou. Môžete ich použiť kedykoľvek ako náhradu za rôzne druhy príloh.

V tomto prípade sa ich však neoplatí kombinovať s mastnými jedlami alebo sacharidmi. Týmto krokom by ste si iba pokazili nízkoenergetický efekt celkovej úpravy cestovín.

Jednoduchý recept na konjakové cestoviny

konjakové cestoviny

Ingrediencie

  • Cibuľa
  • Ryžový ocot
  • Sezamový olej
  • Sójová omáčka
  • Paprikové vločky
  • Sezamové semienka
  • Konjakové cestoviny
  • Tahini – sezamová pasta
  • Strúhaná predmytá kapusta

Jednoduchý postup

Krok 1

Rezance prepláchnite, uvarte podľa návodu na obale a následne sceďte. Takto ich rýchlo a jednoducho zbavíte rybieho zápachu. Kvôli lepšej textúre cestovín ich následne opečte na suchej panvici.

Krok 2

V nasledujúcom kroku zmiešajte sezamovú pastu, sójovú omáčku, ryžový ocot a vločky červenej papriky. Takto zmiešanú a vytvorenú zmes a kapustu pridajte na rezance a poriadne premiešajte. Miešanie slúži na to, aby sa rezance v zmesi poriadne obalili a získali tak správnu chuť.

Krok 3

Takto zmiešané cestoviny preložte na tanier a ozdobte. Ako ozdobu na vrch použite sezamový olej,  sezamové semienka a nakrájanú cibuľku a následne podávajte.

Želáme dobrú chuť!

4.3/5 - (6 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denisa Neuschlová
Denisa Neuschlová
Milujem zdravý životný štýl a šport každého druhu. Rovnako, ako návštevníci efitka, aj ja sa snažím týmito pravidlami riadiť. Skvelým pomocníkom na tejto ceste sú tipy a rady, návody a odporúčania, ktoré pre vás píšem.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.