Nie je žiadnym tajomstvom, že horká čokoláda má množstvo benefitov. Aktuálne vedecké štúdie naznačujú, že môže tiež pomôcť zlepšiť športový výkon. Ak ste športovec alebo človek, ktorý sa chce udržať čo najviac fit a zdravý, pravdepodobne sa snažíte zo svojho jedálnička vyradiť všetky sladké maškrty. S tmavou čokoládou by ste však mali počkať, pretože kúsok horkej čokolády môže mať pozitívne účinky. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako kvalitná čokoláda môže pomôcť zvýšiť váš športový výkon.
Obsah článku
Najlepšia horká čokoláda
Horká čokoláda pochádza pôvodom z Mexika a Južnej Ameriky. Vďaka jej výhodám ju využívali už staré civilizácie Mayov a Aztékov. Tieto civilizácie používali kakaový nápoj hlavne na slávnostné a liečebné účely. Tmavú čokoládu si v týchto dobách nemohol dovoliť každý, bola považovaná za luxus pre elitu. Kakao sa pestuje najmenej tri tisícročia. Ako sme už v úvode spomenuli, podľa nedávnych štúdií môže každodenná konzumácia horkej čokolády pomôcť športovcom a fitness nadšencom lepšie trénovať. Pýtate sa, ako? Vedci zistili, že tmavá čokoláda má podobné benefity ako šťava z červenej repy, ktorú pravidelne užívajú elitní športovci na zvýšenie výkonu. Horká čokoláda je bohatá na antioxidanty a je doslova nabitá živinami, vďaka čomu sa táto horkosladká pochúťka stáva stále obľúbenejšou potravinou vo svete fitness. Tmavá čokoláda obsahuje fytonutrienty nazývané flavonoidy, čo sú rastlinné chemikálie, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Fytonutrienty sú rastlinné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách. Majú veľký počet zdravotných výhod a sú účinné v boji proti niektorým chorobám. Napríklad výskum publikovaný v roku 2016 v Journal of Nutritional Science naznačil, že fytonutrienty môžu hrať úlohu v prevencii rakoviny a tiež pri zdravii srdca. Kakao tiež obsahuje teobromín. To je látka, ktorá môže pomôcť znížiť zápal a potenciálne znížiť krvný tlak. Polyfenoly sú zaujímavé chemikálie, ktoré sa bežne vyskytujú vo vysokých množstvách v rastlinných potravinách. V dnešnej dobe existuje približne 8000 známych polyfenolov. Tieto látky hrajú veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia, pretože akonáhle sú v ľudskom organizme, pôsobia ako antioxidanty. To znamená, že pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi. Telo produkuje voľné radikály ako reakciu na rôzne chemikálie prenášané vzduchom. Tieto patogény sa môžu šíriť po celom tele a poškodzovať bunky. Oslabené bunky môžu viesť k rôznym chorobám. Vďaka vysokému obsahu polyfenolov ponúka horká čokoláda rôzne zdravotné výhody. Môžu napríklad pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení alebo Alzheimerovej choroby. Vedeli ste však, že tmavá čokoláda môže pomôcť pri regenerácii po tréningu? Jedna štúdia skúmala futbalistov. Futbalisti boli rozdelení do dvoch skupín a počas mesiaca intenzívne trénovali. Jedna skupina konzumovala horkú čokoládu každý deň počas celého mesiaca, zatiaľ čo druhá skupina nie (zdroj štúdie). Je zaujímavé, že na konci mesiaca skupina, ktorá konzumovala horkú čokoládu zaznamenala oveľa vyššiu úroveň antioxidačnej aktivity v organizme ako skupina, ktorá ju nekonzumovala. To viedlo k výrazne nižším úrovňam zápalu a nižšiemu poškodeniu svalov. Tieto výsledky naznačuju, že polyfenoly v horkej čokoláde môžu zlepšiť regeneráciu svalov po tréningu. Stručne povedané, horká čokoláda je ideálna voľba pre všetkých, ktorí chcú zlepšiť regeneráciu svalov po náročnom tréningu alebo inom športovom výkone. V štúdii publikovanej v časopise Journal of the International Society of Sports Nutrition skúmali skupinu deviatich amatérskych cyklistov. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina konzumovala horkú čokoládu po dobu dvoch týždňov, zatiaľ čo ostatní účastníci konzumovali bielu čokoládu. Nasledovali cyklistické testy počas, ktorých sa merali srdcové frekvencie cyklistov a úrovne spotreby kyslíka, aby vedci zistili účinky dennej konzumácie čokolády. Po sedemdňovom intervale si skupiny športovcov vymenili druh čokolády, ktorú každý deň konzumovali. Po dvoch týždňoch sa záťažové testy opakovali. Cyklisti s horkou čokoládu spotrebovali menej kyslíka pri jazde na bicykli v miernom tempe a tiež prešli dlhšiu vzdialenosť v dvojminútovej časovke ako skupina, ktorá konzumovala bielu čokoládu. Tmavá čokoláda tiež zmenila reakciu účastníkov na aeróbnu aktivitu a zvýšila ich celkový výkon. Štúdie naznačujú, že konzumácia kvalitnej horkej čokolády s vysokým percentom obsahu kakaa (napríklad 70 a viac percent), môže prospieť funkciám mozgu. Vo všeobecnosti čokoláda stimuluje nervovú aktivitu spojenú s potešením a odmenou, čo následne znižuje stres a zlepšuje náladu. Kakao je bohaté na mnoho zlúčenín, vrátane teobromínu, ktorý má pozitívne mentálne stimulačné vlastnosti. Horká čokoláda obsahuje tryptofán, ktorý hrá dôležitú úlohu pri tvorbe serotonínu a ďalších živín, ktoré stimulujú relaxáciu. Všetky spomenuté látky podporujú uvoľňovanie energie a majú pozitívny vplyv na náladu. Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je naozaj dosť výživná. Horká čokoláda so 70 % kakaa má nasledujúce nutričné hodnoty (zdroj): Horká čokoláda je vyhľadávaná aj vďaka svojim pozitívnym účinkom na kardiovaskulárne zdravie. Tmavá čokoláda rozširuje cievy. Tým sa zvyšuje prietok krvi a zlepšuje sa výkon srdca. Okrem toho vám tiež môže pomôcť dostať sa do lepšej formy. Horká čokoláda podporuje krvný obeh a pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Ako sme už spomenuli, horká čokoláda obsahuje flavonoidy. Jednou z týchto zlúčenín je aj epikatechín, ktorý podporuje kardiovaskulárny systém rôznymi pozitívnymi spôsobmi. Táto zlúčenina tiež podporuje optimálny prietok krvi do svalov počas tŕeningu. Zároveň odstraňuje odpadové molekuly, ako je oxid uhličitý a kyselina mliečna. Tmavá čokoláda môže pomôcť zlepšiť funkcie mozgu. Horká čokoláda s obsahom flavonoidov môže zlepšiť prietok krvi nielen do svalov ale aj do mozgu. Štúdie dokázali, že každodenná konzumácia kakaa zlepšuje pozornosť, učenie a pamäť (zdroj). Flavanoidy môžu tiež pomôcť zachovať kognitívne funkcie u starších ľudí a potlačiť nástup demencie. Je však potrebný ďalší výskum (zdroj). Okrem toho čokoláda obsahuje aj stimulačné látky ako kofeín a teobromín, ktoré taktiež podporujú funkcie mozgu. Ako sme už spomenuli, horká čokoláda obsahuje anitoxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal vo svaloch a tiež potláčajú voľné radikály. O tom, že kakao má niekoľko zdravotných benefitov nemôžeme vôbec pochybovať. Ak sa rozhodnete zaradiť horkú čokoládu do vášho jedálnička, určite si vyberte kvalitnú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70 %. Čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie. Tak, ako pri každej jednej potravine aj pri čokoláde platí to, že je potrebné ju konzumovať s mierou. V takomto prípade má obrovské množstvo pozitívnych účinkov a rozhodne stojí za vyskúšanie.Horká čokoláda a jej história
Obsahuje polyfenoly…
Zlepšuje tmavá čokoláda regeneráciu?
Ako môže horká čokoláda zlepšiť športový výkon?
Ďalšie pozitívne účinky tmavej čokolády
Pôsobí antistresovo
Je veľmi výživná
Dobré pre srdce
Znižuje krvný tlak
Môže zlepšiť funkcie mozgu
Znižuje zápal
Záver