DomovVýživaHorká čokoláda - Môže pomôcť pri cvičení a zlepšiť regeneráciu? (VÝHODY)

Horká čokoláda – Môže pomôcť pri cvičení a zlepšiť regeneráciu? (VÝHODY)

Nie je žiadnym tajomstvom, že horká čokoláda má množstvo benefitov. Aktuálne vedecké štúdie naznačujú, že môže tiež pomôcť zlepšiť športový výkon. Ak ste športovec alebo človek, ktorý sa chce udržať čo najviac fit a zdravý, pravdepodobne sa snažíte zo svojho jedálnička vyradiť všetky sladké maškrty. S tmavou čokoládou by ste však mali počkať, pretože kúsok horkej čokolády môže mať pozitívne účinky. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako kvalitná čokoláda môže pomôcť zvýšiť váš športový výkon.

Najlepšia horká čokoláda

Horká čokoláda a jej história

Horká čokoláda pochádza pôvodom z Mexika a Južnej Ameriky. Vďaka jej výhodám ju využívali už staré civilizácie Mayov a Aztékov. Tieto civilizácie používali kakaový nápoj hlavne na slávnostné a liečebné účely. Tmavú čokoládu si v týchto dobách nemohol dovoliť každý, bola považovaná za luxus pre elitu. Kakao sa pestuje najmenej tri tisícročia.

výhody horkej čokolády

Ako sme už v úvode spomenuli, podľa nedávnych štúdií môže každodenná konzumácia horkej čokolády pomôcť športovcom a fitness nadšencom lepšie trénovať.

Pýtate sa, ako?

Vedci zistili, že tmavá čokoláda má podobné benefity ako šťava z červenej repy, ktorú pravidelne užívajú elitní športovci na zvýšenie výkonu.

Horká čokoláda je bohatá na antioxidanty a je doslova nabitá živinami, vďaka čomu sa táto horkosladká pochúťka stáva stále obľúbenejšou potravinou vo svete fitness.

Tmavá čokoláda obsahuje fytonutrienty nazývané flavonoidy, čo sú rastlinné chemikálie, ktoré pôsobia ako antioxidanty.

Fytonutrienty sú rastlinné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách. Majú veľký počet zdravotných výhod a sú účinné v boji proti niektorým chorobám. Napríklad výskum publikovaný v roku 2016 v Journal of Nutritional Science naznačil, že fytonutrienty môžu hrať úlohu v prevencii rakoviny a tiež pri zdravii srdca.

Kakao tiež obsahuje teobromín. To je látka, ktorá môže pomôcť znížiť zápal a potenciálne znížiť krvný tlak.

Obsahuje polyfenoly…

Polyfenoly sú zaujímavé chemikálie, ktoré sa bežne vyskytujú vo vysokých množstvách v rastlinných potravinách. V dnešnej dobe existuje približne 8000 známych polyfenolov.

kocky horkej čokolády

Tieto látky hrajú veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia, pretože akonáhle sú v ľudskom organizme, pôsobia ako antioxidanty.

To znamená, že pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi.

Telo produkuje voľné radikály ako reakciu na rôzne chemikálie prenášané vzduchom. Tieto patogény sa môžu šíriť po celom tele a poškodzovať bunky.

Oslabené bunky môžu viesť k rôznym chorobám.

Zlepšuje tmavá čokoláda regeneráciu?

Vďaka vysokému obsahu polyfenolov ponúka horká čokoláda rôzne zdravotné výhody. Môžu napríklad pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení alebo Alzheimerovej choroby.

Vedeli ste však, že tmavá čokoláda môže pomôcť pri regenerácii po tréningu?

Jedna štúdia skúmala futbalistov. Futbalisti boli rozdelení do dvoch skupín a počas mesiaca intenzívne trénovali. Jedna skupina konzumovala horkú čokoládu každý deň počas celého mesiaca, zatiaľ čo druhá skupina nie (zdroj štúdie).

Je zaujímavé, že na konci mesiaca skupina, ktorá konzumovala horkú čokoládu zaznamenala oveľa vyššiu úroveň antioxidačnej aktivity v organizme ako skupina, ktorá ju nekonzumovala.

To viedlo k výrazne nižším úrovňam zápalu a nižšiemu poškodeniu svalov.

Tieto výsledky naznačuju, že polyfenoly v horkej čokoláde môžu zlepšiť regeneráciu svalov po tréningu.

Stručne povedané, horká čokoláda je ideálna voľba pre všetkých, ktorí chcú zlepšiť regeneráciu svalov po náročnom tréningu alebo inom športovom výkone.

Ako môže horká čokoláda zlepšiť športový výkon?

V štúdii publikovanej v časopise Journal of the International Society of Sports Nutrition skúmali skupinu deviatich amatérskych cyklistov.

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina konzumovala horkú čokoládu po dobu dvoch týždňov, zatiaľ čo ostatní účastníci konzumovali bielu čokoládu.

muž cvičí

Nasledovali cyklistické testy počas, ktorých sa merali srdcové frekvencie cyklistov a úrovne spotreby kyslíka, aby vedci zistili účinky dennej konzumácie čokolády.

Po sedemdňovom intervale si skupiny športovcov vymenili druh čokolády, ktorú každý deň konzumovali. Po dvoch týždňoch sa záťažové testy opakovali.

Cyklisti s horkou čokoládu spotrebovali menej kyslíka pri jazde na bicykli v miernom tempe a tiež prešli dlhšiu vzdialenosť v dvojminútovej časovke ako skupina, ktorá konzumovala bielu čokoládu.

Tmavá čokoláda tiež zmenila reakciu účastníkov na aeróbnu aktivitu a zvýšila ich celkový výkon.

Ďalšie pozitívne účinky tmavej čokolády

Pôsobí antistresovo

Štúdie naznačujú, že konzumácia kvalitnej horkej čokolády s vysokým percentom obsahu kakaa (napríklad 70 a viac percent), môže prospieť funkciám mozgu.

Vo všeobecnosti čokoláda stimuluje nervovú aktivitu spojenú s potešením a odmenou, čo následne znižuje stres a zlepšuje náladu.

Kakao je bohaté na mnoho zlúčenín, vrátane teobromínu, ktorý má pozitívne mentálne stimulačné vlastnosti.

Horká čokoláda obsahuje tryptofán, ktorý hrá dôležitú úlohu pri tvorbe serotonínu a ďalších živín, ktoré stimulujú relaxáciu.

Všetky spomenuté látky podporujú uvoľňovanie energie a majú pozitívny vplyv na náladu.

horká čokoláda na kocky

Je veľmi výživná

Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je naozaj dosť výživná.

Horká čokoláda so 70 % kakaa má nasledujúce nutričné hodnoty (zdroj):

Dobré pre srdce

Horká čokoláda je vyhľadávaná aj vďaka svojim pozitívnym účinkom na kardiovaskulárne zdravie.

Tmavá čokoláda rozširuje cievy. Tým sa zvyšuje prietok krvi a zlepšuje sa výkon srdca. Okrem toho vám tiež môže pomôcť dostať sa do lepšej formy.

Znižuje krvný tlak

Horká čokoláda podporuje krvný obeh a pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Ako sme už spomenuli, horká čokoláda obsahuje flavonoidy.

Jednou z týchto zlúčenín je aj epikatechín, ktorý podporuje kardiovaskulárny systém rôznymi pozitívnymi spôsobmi.

výhody horkej čokolády

Táto zlúčenina tiež podporuje optimálny prietok krvi do svalov počas tŕeningu. Zároveň odstraňuje odpadové molekuly, ako je oxid uhličitý a kyselina mliečna.

Môže zlepšiť funkcie mozgu

Tmavá čokoláda môže pomôcť zlepšiť funkcie mozgu.

Horká čokoláda s obsahom flavonoidov môže zlepšiť prietok krvi nielen do svalov ale aj do mozgu. Štúdie dokázali, že každodenná konzumácia kakaa zlepšuje pozornosť, učenie a pamäť (zdroj).

Flavanoidy môžu tiež pomôcť zachovať kognitívne funkcie u starších ľudí a potlačiť nástup demencie. Je však potrebný ďalší výskum (zdroj).

Okrem toho čokoláda obsahuje aj stimulačné látky ako kofeín a teobromín, ktoré taktiež podporujú funkcie mozgu.

Znižuje zápal

Ako sme už spomenuli, horká čokoláda obsahuje anitoxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal vo svaloch a tiež potláčajú voľné radikály.

Záver

O tom, že kakao má niekoľko zdravotných benefitov nemôžeme vôbec pochybovať.

Ak sa rozhodnete zaradiť horkú čokoládu do vášho jedálnička, určite si vyberte kvalitnú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70 %. Čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie.

Tak, ako pri každej jednej potravine aj pri čokoláde platí to, že je potrebné ju konzumovať s mierou. V takomto prípade má obrovské množstvo pozitívnych účinkov a rozhodne stojí za vyskúšanie.

4.8/5 - (5 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Andrej
Andrej
Športu sa venujem odmalička. Hrám futbal a vo voľnom čase rád cvičím. Aj preto som sa rozhodol založiť tento web. Neustále sa v tejto problematike vzdelávam. V mojich článkoch sa budem snažiť priblížiť vám môj pohľad na vec.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.