Trpíte celiakiou a neviete, aká bezlepková múka je vhodná na pečenie chleba, koláčov či bábovky? Na dnešnom trhu existuje niekoľko druhov bezlepkovej múky, takže vybrať si tú správnu, môže byť niekedy problém. My vám s výberom radi poradíme!
Povedomie o celiakii sa stále rozširuje, a tým pádom rastie aj popularita bezlepkovej diéty, s ktorou je takisto spojená aj bezlepková múka. Na rozdiel od iných diét nejde o žiadny módny výstrelok, ale o diétu, ktorá trápi ľudí alergických na pšenicu alebo lepok.
V najnovšom článku vám poradíme, ako si vybrať tú správnu bezlepkovú múku pre vaše pečenie a varenie.
Obsah článku
Najlepšia bezlepková múka
Celiakia a jej príznaky
Ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, sú alergickí na pšenicu alebo lepok, inak známy aj ako glutén.
Glutén je forma proteínu nachádzajúca sa v obilninách ako pšenica, rovnako v menšej miere aj jačmeň či raž, ktorý sa po pridaní vody lepí, čím vzniká lepkavá hmota, ktorá sa pri väčšom miešaní premení na pružné, vankúšové cesto – lepok.
Keď sa tento lepok skombinuje s droždím a zároveň sa pečie pri vysokej teplote, vytvorí vo výpeku drobné plynové vrecká, ktoré sa nafúknu a stvrdnú. To dáva chlebu, koláčom a koláčovým kôrkam ich povestnú štruktúru.
Príznaky celiakie a alergie na lepok
Ľudia alergickí na lepok majú rôzne príznaky, ktoré môžu byť závažné alebo menej závažné a prejavujú sa napríklad:
- svrbením kože,
- pálením okolo úst,
- bolesťami kĺbov,
- osteoporózou,
- suchá koža,
- bledosťou,
- pigmentáciou,
- ekzémami,
- mäkkými lámavými nechtami,
- hnačkou,
- zápchou,
- nafukovaním,
- vracaním,
- neurčitými bolesťami brucha,
- zhoršeným prehĺtaním.
Bezlepková múka a pečenie
Ľudia trpiaci celiakiou nemôžu jesť jedlá obsahujúce pšenicu, jačmeň alebo raž. To znamená, že si musia vyberať potraviny, ako napríklad múku, ktorá je vyrobená z rôznych bezlepkových rastlín, zeleniny alebo orechov, ktoré sú pomleté na jej výrobu.
Pri bezlepkovom pečení je zvyčajne vhodnejšia zmes z viac ako jedného druhu múky, ktorá obsahuje aj spojivo, teda náhradu za lepok, ktorá napodobňuje jeho štruktúru, textúru a lepivosť pri pečení.
V tomto prípade vyberajte bezlepkovú múku s vysokým obsahom bielkovín, ako je napríklad múka z quinoy alebo malé množstvo tapiokovej múky, ktorá sa pridá do zmesi na pečenie.
Univerzálne múčne zmesi
Existuje mnoho značiek univerzálnych bezlepkových múčnych zmesí, z ktorých každá obsahuje kombináciu niekoľkých druhov múky.
Ide o pohodlnú alternatívu, ktorú môžete použiť v rôznych receptoch, pričom môže byť aj zbytočne predražená.
Rôzne druhy bezlepkovej múky, ktoré nájdete na dnešnom trhu
Mandľová múka
Niekedy nazývaná aj mandľová múčka, ktorá sa vyrába z jemne mletých mandlí so šupkou alebo bez nej.
Mandľová múka vyrobená z mandlí so šupkou má tmavšiu farbu a je vhodná na výrobu chleba, tmavších koláčov alebo pečiva.
Naopak mandľová múka bez šupky je vyrobená z blanšírovaných mandlí, má svetlú slonovinovú farbu a pečivu dodáva jemnú mandľovú príchuť a štruktúru. Používa sa do svetlých koláčov a muffinov, pričom ju môžete skladovať v mrazničke až 6 mesiacov.
Amarantová múka
Amarantová múka obsahuje vysoký podiel bielkovín a má orieškovú príchuť. Tento typ bezlepkovej múky sa používa na výrobu pečiva alebo cestovín.
Fazuľová múka
Fazuľová múka sa vyrába z rôznych druhov fazule, ako sú napríklad:
- čierna fazuľa,
- biela fazuľa,
- fazuľa garbanzo,
- sója fazuľová a ďalšie.
Tieto múky sa vyrábajú rozomletím sušených bôbov na jemný prášok, ktorý možno použiť na prípravu cestovín, na obaľovanie jedál pred restovaním, ako spojivo do vegetariánskych burgerov alebo sekanej, či ako ingredienciu do muffinov a chleba.
Fazuľová múka má tendenciu prepožičiavať jedlám jednoznačnú fazuľovú príchuť, preto sa používa hlavne pri slaných a korenených jedlách, či v čokoládových dezertoch, ktoré prebijú túto výraznú chuť.
Pohánková múka
Napriek svojmu názvu pohánka nie je pšenica a neobsahuje lepok. Má výraznú zemitú chuť, preto má využitie tam, kde si môžete vychutnať jej jedinečnú chuť, ako napríklad v cestovinách alebo palacinkách.
Kokosová múka
Kokosová múka je vyrobená z odtučneného kokosu, má jemnú kokosovú príchuť, svetlo slonovinovú farbu a vysoký obsah vlákniny.
Môžete ju použiť do koláčov, muffinov a palaciniek, treba však myslieť na správne množstvo, pretože pri veľkom množstve kokosovej múky môže byť pečivo príliš suché.
Kukuričná múka
Kukuričná múka sa vyrába zmiešaním sušených kukuričných zŕn, ktoré boli uvarené a následne rozomleté s vodou a masťou. Toto cesto sa dá následne vysušiť a používa sa na výrobu kukuričných tortill, kukuričného chleba, muffinov a polenty.
Pri výbere kukuričnej múky sa zamerajte na takú, ktorá obsahuje otruby a klíčky, aby ste tak získali viac vlákniny a živín.
Jáhlová múka
Jáhlová múka je múka svetlej farby s jemnou príchuťou, vďaka čomu je ideálna do sladkých alebo slaných receptoch, ako sú napríklad muffiny, sušienky či kukuričné chleby.
Ryžová múka
Hnedá ryžová múka sa melie z ryže, na ktorej sú ešte prichytené otruby a klíčky, čím získava vyšší obsah vlákniny a živín. Biela ryžová múka je mletá z bielej ryže, pričom má veľmi svetlú farbu a je takmer bez chuti.
Rovnako má biela ryža aj vyšší obsah škrobu a vyrába sa z ryže používanej na výrobu „lepkavej ryže“, ktorá sa v receptoch používa iba v malom množstve, najčastejšie ako spojivo než ako múka.
Ryžovú múku môžete použiť na výrobu koláčov, chleba a rezancov, na zahusťovanie omáčok a vytváranie chrumkavých povlakov na vyprážaných potravinách. Ani jedna z týchto druhov ryžovej múky nie je sladká a neobsahuje cukor.
Ovsená múka
Ovsená múka má jemnú chuť, je celozrnná a obsahuje vlákninu a živiny, takže sa hodí na prípravu sladkých raňajok.
Treba však myslieť na to, že nie každý človek s celiakiou znesie ovos, preto je potrebné sa pred používaním ovsenej múky poradiť s vašim lekárom.
Quinoa múka
Vďaka svojej jemnej orieškovej chuti a bledej farbe možno múku z quinoy použiť na slané aj sladké recepty. Je vynikajúca v receptoch na koláče, sušienky, chleby či muffiny.
Ciroková múka
Ciroková múka je celozrnná múka, ktorá má hladkú štruktúru. Hodí sa na pečenie jemného chleba a muffinov, takisto v Indii sa z cirokovej múky pripravuje aj tradičný indický chlieb – Roti.
Teffová múka
Táto jemne štruktúrovaná orechová múka sa dá použiť na prípravu koláčov, palaciniek a krehkého pečiva. V etiópskych kuchyniach sa z teffovej múky vyrába tradičný plochý chlieb Injera.
Teffová múka má obzvlášť vysoký obsah vlákniny a vitamínu C, čo z nej robí jedinečnú bezlepkovú múku.
TOP bezlepková múka podľa vašich recenzií
SCHÄR Mix IT univerzálna zmes na pečenie
Táto univerzálna zmes na pečenie bez lepku sa skvelo hodí ako na varenie, tak aj na pečenie. Je vyrobená špeciálne pre ľudí trpiacich neznášanlivosťou gluténu, teda z bezlepkových a bezpšeničných surovín.
Dá sa použiť na výrobu chleba, cestovín alebo do koláčov.
Hlavné výhody univerzálnej múky SCHÄR Mix IT:
- bez alergénov, môže však obsahovať sójové zrná,
- ide o univerzálnu zmes na pečenie aj varenie,
- neobsahuje laktózu,
- múka vhodná pre vegetariánov a vegánov,
- bez obsahu gluténu.
Allnature Mandľová múka natural
Allnature mandľová múka má príjemnú mandľovú vôňu a rovnako aj chuť, preto je veľmi obľúbená pri príprave dezertov, cukroviniek a krémov. Takisto aj ako prísada do müsli, smoothie či jogurtov.
Ide o skvelú náhradu pšeničnej múky a iných druhov múk vyrobených z obilnín.
Hlavné výhody Allnature Mandľovej múky:
- ide o kvalitný zdroj bielkovín,
- múka vhodná pre vegetariánov a vegánov,
- bez obsahu gluténu,
- prírodná bio náhrada pšeničnej múky,
- vhodná do jogurtov, na pečenie a do krémov.
GRIZLY Kokosová múka BIO
GRIZLY kokosová múka je vyrobená zo 100 % čerstvej kokosovej družiny z ekologického hospodárstva. Ide o jemne mletú múku, ktorá vás presvedčí ľahko sladkou chuťou a kokosovou vôňou.
Môžete ju použiť na výrobu koláčov, tort, pečiva zákuskov, či ako prísadu do smoothie alebo koktejlov.
Hlavné výhody GRIZLY Kokosovej múky:
- vyrobená zo 100 % čerstvej kokosovej dužiny z ekologického hospodárstva,
- má sladkú a jemnú chuť kokosu,
- obsahuje vysoký podiel vlákniny,
- príjemná kokosová vôňa,
- vhodná na pečenie aj ako prísada do smoothie alebo koktejlov.
PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo
PROMIX-PK je bezlepková zmes vhodná na prípravu jemného pečiva, chleba, halušiek, knedlí a zahusťovanie pokrmov.
Táto múka je vyrobená z prirodzene bezlepkových a nepšeničných surovín, vhodná aj pre vegetariánov a vegánov.
Hlavné výhody PROMIX-PK zmesi na bezlepkové pečivo:
- bezlepková zmes vhodná špeciálne na pečenie,
- vyrobená z prirodzene bezlepkových a nepšeničných surovín,
- vhodná pre vegetariánov a vegánov,
- bez obsahu gluténu,
- na výrobu chleba, halušiek a knedlí.
Záver
Ak trpíte alergiou na lepok, tak v tom prípade musíte siahnuť po bezlepkových potravinách a pečive, ktoré sú vyrobené z bezlepkovej múky. Vyrába sa z nej napríklad bezlepkový chlieb, bezlepkové špaldové halušky a knedľa, bezlepkové sušienky alebo zákusky.
Na trhu existuje niekoľko druhov bezlepkových múk, ktoré sú vyrobené z rôznych bezlepkových rastlín, zeleniny alebo orechov.
Na výber tak máte napríklad mandľovú múku, kokosovú múku alebo ryžovú alternatívu, avšak nájdete tu aj rôzne univerzálne zmesi, ktoré sú vhodné ako na pečenie, tak aj na varenie a zahusťovanie jedál.