Batáty alebo tiež sladké zemiaky patria k najobľúbenejším potravinám sveta. Svojim tvarom pripomínajú naše klasické zemiaky, do ich kategórie ich však rozhodne netreba zaraďovať. V našom článku sa dočítate všetko o ich pestovaní, zdravotných účinkoch ale i top 5 najchutnejších receptov!
Obsah článku
Batáty a ich pôvod
Sladké zemiaky pochádzajú z tropických oblastí strednej Ameriky (Oceánia), kde sa nazývajú kumara. V súčasnosti sa však s obľubou pestujú u našich maďarských susedov.
Ich história siaha v amerike 35 miliónov rokov dozadu, a až 57 miliónov rokov v Indii.
Batát je v skutočnosti koreňová hľuza Povojníka batátového, známeho tiež ako Ipomoea batatas.
Je to rastlina patriaca do čeľade pupencovité (lat. Convolvulaceae).
Okrem koreňových hľúz, ktoré môžu mať biele, oranžové, žlté, fialové, červené alebo ružové sfarbenie, sú tiež jedlé aj jej listy.
Medzi ďalšiu známu koreňovú zeleninu tiež patrí mrkva, petržlen a zeler.
Batáty nechutia ako naše klasické zemiaky, na ktoré sme zvyknutí. Ich chuť sa dá najlepšie porovnať s chuťou gaštanov alebo tekvice.
Prečo sa batáty nazývajú sladké zemiaky?
Tajomstvo spočíva v enzýme, ktorý pri zvýšenej teplote začne rozkladať škrob na cukor, ktorý sa nazýva maltóza.
Hoci maltóza nie je tak sladká ako klasický biely cukor, je dostatočne sladká na to, aby vedela uspokojiť naše „chúťky“.
Výhodou je, že ich sladkosť môžete pokojne regulovať podľa vlastnej chuti.
Ich konečnú sladkosť môžete znížiť rýchlym varením – rozrezaním na menšie kúsky a varením na pare.
Ak chcete, aby boli zemiaky sladšie, zvoľte možnosť varenia na nízkej teplote. Enzým tvoriaci maltózu má tak viac času premieňať škrob na cukor. Tento enzým sa aktivuje už pri teplote 58°C a prestáva pracovať pri teplote nižšej ako 57°C.
Batáty – kalórie a nutričné hodnoty (100g)
77 kcal | 2 g bielkovín | 0 g tuku | 18 g sacharidov | 2 g vlákniny |
Koľko existuje druhov sladkých zemiakov?
Medzinárodné centrum batátov v Peru vlastní génovú banku, ktorá uchováva viac ako 6500 druhov.
Medzi najbežnejšie druhy patria zemiaky s tmavočerveným, fialovým , bielym a oranžovým sfarbením.
Nájdete ich taktiež v rôznych tvaroch a veľkostiach. Ich cena sa pohybuje od 1,50€/kilo podľa množstva a odrody.
- Beauregard a Jewel odroda – svetloružová až oranžovo-hnedá šupa, oranžová dužina, skôr suchá, nenáročné skladovanie, menej šťavnatá
- Odroda biela – drobivá štruktúra, biela dužina so zlatohnedou šupou navrchu, obsahuje menej antioxidantov
- Okinawan odroda – fialové zemiaky s fialovou šupou a dužinou, obsahujú veľké množstvo antioxidantov (majú o 150% väčšiu antioxidačnú silu ako klasické čučoriedky), menej náročné na pestovanie
- Satsumaimo odroda – veľmi sladká kórejská odroda zemiakov s fialovou šupou a bielou dužinou
Prečo sú pre nás sladké zemiaky prospešné?
-
Skvelé nutričné hodnoty
Batáty sú bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, mangán, horčík, meď a vitamíny skupiny B (najmä vitamín B5 a vitamín B3).
Ich charakteristické oranžové sfarbenie spôsobuje prítomnosť betakaroténov, ktoré sú zároveň zdrojom antioxidantov.
V porovnaní s klasickými zemiakmi sú viac obohatené o vitamíny a antioxidanty.
Napriek ich sladkej chuti majú stredný glykemický index, takže sa o čosi pomalšie vstrebávajú.
-
Zdravé oči
Vedeli ste, že jeden priemerný batát obsahuje viac ako dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A?
Vitamín A je veľmi dôležitý pre správne fungovanie celého organizmu, najmä zraku.
Odhaduje sa, že každoročne až polovica z 500 000 detí oslepne v dôsledku nesprávnej výživy a nedostatočného množstva vitamínu A v strave.
-
Zdravé srdce
Vďaka vysokému obsahu vlákniny znižujú hodnoty LDL (zlého) cholesterolu, a spoločne s meďou pomáhajú predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Podporujú tak zdravie srdca a správne fungovanie červených krviniek.
Vyššie hodnoty draslíka, ktorý je v rovnováhe so sodíkom, pomáha udržiavať normálny krvný tlak.
-
Podporujú trávenie
Pravidelný príjem vlákniny je veľmi dôležitý pre správne fungovanie celého tráviaceho systému.
Pôsobí preventívne proti vzniku vážnejších ochorení, ako je napríklad rakovina hrubého čreva.
-
Stabilizujú cukor v krvi
Kombináciou vlákniny a komplexných sacharidov, pomáhajú udržovať normálne hodnoty cukru v krvi a navodzujú pocit sýtosti.
-
Posilnenie imunity
Antioxidanty sú veľmi dôležité pri prevencii vzniku viacerých druhov ochorení.
Posilňujú bunky imunitného systému a majú protirakovinové účinky.
Podporujú správne fungovanie celého organizmu, a sú dôležitou súčasťou pri hojení rán a obnove tkanív.
-
Palivo pre mozog
Sladké zemiaky obsahujú tiež zložky (cholín, mangán), ktoré pomáhajú udržiavať správnu funkciu mozgu.
Cholín je dôležitý pre správny rast a vývoj mozgu, rovnako ako pri prenášaní signálov do mozgu.
Mangán zase podporuje celkové zdravie mozgu a pomáha elektrickým impulzom prechádzať cez telo rýchlejšie.
-
Znižujú stres a potláčajú úzkosť
Pre vysoký obsah horčíka dokážu upokojiť a navodiť pocit relaxu.
Účinne bojujú proti vzniku depresií, náhlym zmenám nálad a bolesti hlavy.
Batáty a ich pestovanie
Sladké zemiaky sú veľmi odolnou zeleninou, ktorá dokáže rásť takmer vo všetkých nadmorských výškach a rôznych klimatických podmienkach.
Hoci sú sladké zemiaky veľmi nenáročné na pestovanie, najviac sa im darí v záhrade na slnečnom mieste.
Pestovať ich môžete vonku v záhrade alebo doma v kvetináči.
Sladkým zemiakom sa môže dariť aj v zlej pôde. K deformáciám koreňov dochádza v ťažkej ílovitej alebo piesočnatej pôde.
Sadenie
Ak chcete vytvoriť dokonalé prostredie, sadenice vložte do 25 cm hlbokých jamôk, rozmiestnených aspoň 1 meter od seba.
Vyhnite sa hnojivám bohatým na dusík.
Aspoň 6 týždňov pred ich zasadením do pôdy, sadenice umiestnite do krabice vystlanej vlhkým pieskom a pilinami. Krabicu aj so sadenicami udržujte na teplom mieste dovtedy, kým nezačnú klíčiť.
Vyklíčené výhonky dlhé 15-20 centimetrov z koreňa odrežte, a z každého výhonku odstráňte ešte 2,5 cm.
Táto koncová časť sa odstraňuje z dôvodu, že môže slúžiť ako prenášač rôznych ochorení.
Batáty dozrievajú 90-170 dní a sú mimoriadne citlivé na mráz.
Ak je pôda príliš suchá, zemiaky zalievajte týždenne 200 ml vody.
Dajte si však pozor na časté prelievanie, ktoré môže spôsobiť ich uhynutie.
Zber úrody
Zber zemiakov môže začať hneď, ako listy začnú žltnúť.
Čím je však plodina dlhšie ponechaná v zemi, tým obsahuje aj viac vitamínov a minerálov.
Skladovanie
Po zbere hľuzy sušte na slnku niekoľko hodín, a neskôr ich premiestnite na dobre vetrané miesto pri teplote 30°C 10-15 dní.
Surové sladké zemiaky skladujte na tmavom a chladnom mieste pri teplote 10-15°C.
Pri správnom skladovaní vám zemiaky vydržia niekoľko mesiacov.
V uvarenom stave sa môžu skladovať v chladničke 3 až 4 dni alebo v mrazničke po dobu 3 až 4 mesiacov.
Ako pripraviť batáty?
Sladké zemiaky sa výborne hodia ako príloha, alebo ako súčasť polievok a šalátov.
Vynikajúco chutia varené, grilované alebo pečené, či už v celosti alebo nakrájané na tenké hranolčeky.
Môžete z nich pripraviť veľmi chutné slané a sladké jedlá.
Okrem klasických surových batátov, na trhu možno tiež dostať múku, škrob či dokonca alkohol.
Živiny z takejto múky a škrobu sa vstrebávajú veľmi rýchlo. Preto sa odporúča ich zmiešať s klasickou pšeničnou múkou, aby bolo vstrebávanie o čosi pomalšie.
Môžem jesť surové batáty?
Klasické surové zemiaky môžu obsahovať toxický enzým solanín, takže by sa nemali konzumovať surové.
Sladké zemiaky možno konzumovať aj bez varenia, môžu však spôsobiť niektoré zažívacie problémy.
Ak sa aj rozhodnete pre konzumáciu surových batátov, určite to s nimi nepreháňajte. V surovom stave totiž obsahujú inhibítor bielkovín, ktorý spôsobuje ich horšie vstrebávanie, a s tým spojené tráviace problémy ako nadúvanie, kŕče a plynatosť.
Recepty zo sladkých zemiakov
Pečené batáty
Pečené sladké zemiaky sú jeden z najjednoduchších a najchutnejších receptov. Na ich prípravu budete potrebovať len 3 základné ingrediencie – sladké zemiaky, soľ a čierne korenie.
Pred samotným pečením zemiaky najskôr očistite vo vode a poriadne osušte.
Rúru predhrejte na 200°C. Zatiaľ si pripravte samotné zemiaky.
Do každého zemiaku urobte 4 až 5 menších dierok, aby mohol unikať vzduch. Na dierky môžete použiť vidličku alebo nôž.
Zemiaky už len stačí jednoducho osoliť a okoreniť. Môžete tiež pridať rastlinný olej, ktorý ale nie je nutný.
Pečte 15-20 minút pri teplote 200°C.
Dobrú chuť! 😊
Pyré z batátov
500 g sladkých zemiakov zbavte šupky pomocou škrabky, a nakrájajte na plátky dlhé cca 1 cm.
K zemiakom pridajte 100 g vody, 100 g masla a podľa chuti osoľte.
Po zovretí vody, teplotu znížte na strednú hodnotu a varte dovtedy, kým zemiaky nezmäknú.
Uvarené zemiaky vložte do mixéru a mixujte dovtedy, kým sa vám nevytvorí jemná štruktúra pyré.
Pre lepšiu chuť môžete pridať svoje obľúbené korenie.
Pyré môžete podávať samotné so šalátom, alebo ako prílohu k mäsu a rybe.
Mňam! 😊