Ananás môžeme označiť za kráľa tropických ovocí. Svoju obľúbenosť si získal najmä jedinečnou sladkou chuťou a osviežujúcim charakterom. Pôvodom tohto šťavnatého ovocia sú tropické oblasti Ameriky a Západoindických ostrovov. K nám sa ananásy dovážajú najčastejšie z Kuby.
Svieža aróma a šťavnatá konzistencia robia z ananásu neodmysliteľnú súčasť letných jedál či osviežujúcich nápojov. Okrem svojej nezameniteľnej chuti, ktorá poteší naše chuťové poháriky, ponúka ananás celý rad zdravotných výhod. Niekoľko štúdií preukázalo jeho protizápalové či antioxidačné účinky a taktiež podporu trávenia a funkcií nervového systému.
Prečítajte si, v čom ananás konkuruje iným druhom ovocia, čo obsahuje, aké má účinky na náš organizmus a veľa iného.
Obsah článku
- Nutričné hodnoty ananásu – čo všetko sa v tomto chutnom ovocí skrýva?
- Hlavné účinky ananásu na naše zdravie
- Ananás na trávenie i chudnutie
- Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém
- S touto chutnou maškrtou si zlepšite imunitný systém a znížite v tele zápal
- Ananás môže pomôcť skrátiť čas zotavovania po cvičení
- Ocení ho vaša pleť aj vlasy
- Nechutí vám už samotný ananás? Skúste nové recepty
- Ako vybrať dobrý ananás?
- Ako spracovať ananás?
- Záver
Nutričné hodnoty ananásu – čo všetko sa v tomto chutnom ovocí skrýva?
Nutričné hodnoty ananásu v 100 gramoch:
- 50 kalórií
- 0,5 g bielkovín
- 13 g sacharidov
- 10 g cukrov
- 0,2 g tuku
- 1,4 g vlákniny
Vitamíny v ananáse
- 47,8 mg vitamínu C (približne 80% denného referenčného príjmu)
- 3 mcg vitamínu A
- 0,08 mg vitamínu B1 (tiamín)
- 0,03 mg vitamínu B2 (riboflavín)
- 0,5 mg vitamínu B3 (niacín)
- 0,2 mg vitamínu B5 (kyselina pantoténová)
- 0,1 mg vitamínu B6 (pyridoxín)
Minerály v ananáse
* Tieto hodnoty môžu mierne variovať v závislosti od konkrétneho druhu ananásu a jeho zrelosti.
Sladký ananás je priam dezertom, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, a to bez výčitiek. Aj napriek tomu, že oproti iným druhom ovocia obsahuje pomerne málo vitamínov i minerálov, pod svojou zelenou korunou sa ukrýva množstvo iných zdraviu prospešných látok. Z nich je najvzácnejšou enzým bromelain.
Pomáha nielen pri tráviacich ťažkostiach, ako je napríklad plynatosť, zápcha, hnačka či pálenie záhy, ale pozitívne pôsobí aj proti zrážaniu krvi. Práve enzým bromelain má za následok nepríjemné pálenie na jazyku, ktoré sa môže dostaviť po konzumácií ananásu.
Bromelain, ktorý pomáha tráveniu, štiepi aj mliečne bielkoviny, čím stenčuje ochranný povlak v ústach. Tým sa kyseliny z ananásu dostanú priamo na našu sliznicu, čo môže spôsobiť pálenie. Ústna dutina si však ochranný povlak ľahko znova obnoví a pálenie postupne ustupuje.
Hlavné účinky ananásu na naše zdravie
- Podporuje trávenie
- Podporuje chudnutie
- Pôsobí proti zrážaniu krvi
- Má protizápalové účinky
- Vysoký obsah vitamínu C
- Pomáha pri znižovaní oxidačného stresu
- Podporuje zdravie srdca
- Stará sa o zdravú pokožku
- Zmierňuje zápchu
- Stará sa o zdravie kostí a svalov
- Môže zvyšovať plodnosť
- Môže pomáhať chrániť štítnu žľazu
Ananás na trávenie i chudnutie
Pre tých, ktorí sledujú príjem kalórií je ananás ideálnym nízkokalorickým ovocím, ktoré môže slúžiť aj ako zdravá náhrada za sladké dobroty. Na sto gramov má len okolo 50 kilokalórií.
Vďaka vysokému obsahu vody podporuje metabolizmus, čo oceníte najmä vtedy, keď sa snažíte schudnúť. Okrem toho, ananás má podobne ako melón či pomaranče močopudný účinok.
Zaisťuje to draslík, ktorý je známy tým, že odvodňuje.
Vláknina a enzým bromelín pomáhaju črevu lepšie sa zbaviť toxínov, čím sa kompletne telo zbaví škodlivín a tým sa detoxikuje celý váš organizmus. Vitamín C v pečeni aktivuje enzým, ktorý prečistí aj krv.
Zároveň, v dužine obsiahnutý bromelain napomáha k správnemu fungovaniu trávenia a pôsobí tiež protizápalovo.
Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém
Ananás je bohatý na antioxidanty – molekuly, ktoré pomáhajú vášmu telu odvrátiť oxidačný stres.
Oxidačný stres vzniká pôsobením voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, oslabiť imunitný systém, rozvoj srdcových chorôb či cukrovky.
Antioxidanty nazývané flavonoidy obsiahnuté v ananáse môžu mať ochranné účinky na naše srdce a prospešné vedia byť aj pri prevencií rakoviny hrubého čreva.
S touto chutnou maškrtou si zlepšite imunitný systém a znížite v tele zápal
Ananás sa v tradičnej medicíne používa už po stáročia. Obsah jeho vitamínov a minerálov v spojení s enzýmami môžu naštartovať imunitný systém a zmierniť zápaly prebiehajúce v tele.
Dôkazom nám môže byť 9-dňová štúdia z roku 2014. Zapojených do nej bolo 98 zdravých detí. Boli rozdelené do troch skupín, v ktorých buď nejedli žiaden ananás, jedli približne 1 šálku (140 g) ananásu alebo jedli približne 2 šálky (280 g) ananásu denne.
Zistilo sa, že tí, ktorí jedli ananás, mali výrazne nižšie riziko vírusových a bakteriálnych infekcií. Taktiež deti, ktoré jedli najviac tohto ovocia, mali takmer štyrikrát viac bielych krviniek bojujúcich proti chorobám ako ostatné skupiny.
Doprajte si čerstvý ananás alebo šťavu najmä v sychravom jesennom počasí, kedy mávame najviac oslabenú imunitu. Pohár čerstvej ananásovej šťavy vám dodá 130 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.
Ananás môže pomôcť skrátiť čas zotavovania po cvičení
Aj napriek tomu, že vám ananás pomôže doplniť zásoby sacharidov po cvičení, v niektorých prípadoch vám môže šikovne pomôcť. Bromelaín so svojimi protizápalovými vlastnosťami môže urýchliť regeneráciu svalov po namáhavom cvičení a tiež znížiť zápal okolo poškodeného svalového tkaniva.
Toto zistenie sa dá využiť aj po chirurgických zákrokoch, vrátane zubných či kožných zákrokov. Bromelaín môže znížiť zápal, opuch, modriny i bolesť.
Ocení ho vaša pleť aj vlasy
Tým, že ananás dokáže znižovať v tele zápal, pomáha redukovať začervenanie pleti. Okrem toho, dodáva jej kolagén, vďaka ktorému je pokožka pružnejšia a jemnejšia na dotyk.
Čo sa týka vlasov, ananásom ich podporíte ako zvnútra, tak aj zvonku. Ak radi skúšate babské recepty, ananásová šťava vám môže pomôcť hydratovať vaše suché vlasy.
Nechutí vám už samotný ananás? Skúste nové recepty
Čerstvý ananás je možné dostať v obchodoch kedykoľvek počas roka. Ak radi v kuchyni experimentujete, ananás je presne tá superpotravina, ktorú môžete jesť na mnoho spôsobov. Ananás sa dá grilovať, flambovať a skvelo doplní rôzne jedlá. Hodí sa najmä k pikantným jedlám, sviežim šalátom i do nápojov. Pridáva sladkú chuť, výraznú farbu aj šťavnatosť.
Tu je niekoľko nápadov na jednoduché recepty, ktoré obsahujú ananás:
- Raňajky: ananásové smoothie, ananás a grécky jogurt
- Obed: zeleninový šalát s ananásom, pečené kura, mandle, čučoriedky a ananás na hlávkovom šaláte alebo inej zelenine, domáce havajské hamburgery (hovädzie hamburgery s ananásovým krúžkom), pizza s ananásom
- Večera: vyprážaná ananásová ryža a seitan
- Dezert: domáca šľahačka s ananásom, rôzne ovocné koláče, zmrzlina s ananásom
- Nápoje: Pina colada, ovocný džús
Okrem toho, ananás si môžete kúpiť aj konzervovaný, dehydrovaný alebo lyofilizovaný.
Ako vybrať dobrý ananás?
Keď už sa rozhodnete dopriať si kúsok exotiky aj u vás doma, dáme vám návod, aby ste siahli po naozaj dobrom a sladkom kuse.
Ananás totiž nepatrí medzi najlacnejšie ovocie, no lacnejšia – konzervová či kandizovaná verzia vám jeho chuť ani prospešné látky nenahradí.
Exotické ovocie k nám putuje pokojne aj niekoľko týždňov, čiže kvalitu tohto ovocia niekedy nespoznáte na prvý pohľad.
Ako zistíme, ktorý ananás je dobre dozretý?
V prvom rade sa zamerajte na jeho vzhľad. Ananásová šupka by mala byť čistá, bez kazov a hnedých fľakov. Navrchu je jeho sfarbenie zelenkavé, dole zlatisto žlté. Vyhýbajte sa ananásom, ktoré sú otlačené, prípadne popraskané.
Keď si ananás chytíte do ruky, mal by byť ľahko poddajný, ale zároveň pevný po celom tvare. Príliš mäkké a naopak tvrdé kusy sú zárukou toho, že ananás nebude najlepší.
Dobrým znakom je aj jeho koruna, čiže listy, ktoré by mali na prvý pohľad vyzerať zdravo a sviežo. Pri odtrhnutí by mal ananás klásť len nepatrný odpor. Zrelý plod spoznáte aj podľa vône, ktorá je sladká a svieža.
V prípade, že zacítite kyslú, octovú vôňu je pravdepodobné, že sa ananás začína kaziť.
Dôkladným výberom vhodného plodu si zabezpečíte, že má ananás maximum vitamínov a živín a tiež výbornú chuť. Naopak, nezrelý či pokazený plod vám môže podráždiť sliznicu a spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti.
Ako spracovať ananás?
Pripravte si pevnú drevenú dosku a dlhý ostrý nôž. Ananás položte naležato a najskôr odrežte hornú korunu listov a potom spodnú časť. Následne si môžete ananás postaviť na dosku a postupne orezávať šupku zhora nadol.
Ak ho chcete pekne naservírovať, môžete z neho narezať krúžky či vykrajované tvary. Ananás môžete použiť aj do šalátov, koláčov a určite sa zíde aj pri príprave obľúbených kokteilov.
Záver
Aj vám sa stáva, že vás po konzumácií ananásu páli jazyk či ústna dutina? Zahoďte obavy, ide len o pocit spôsobený enzýmom bromelain, ktorý podporuje trávenie. Dúfame, že vás tento pocit neodradí od jeho konzumácie. Pocit pálenia do pár minút ustúpi a vaše telo zásobíte zdraviu prospešnými látkami.
Zahrnúť ananás do svojho jedálnička môže byť nielen zážitkom pre chuťové poháriky, ale aj pre váš celkový zdravotný stav. Navyše, ide o relatívne nízkokalorické ovocie, čo ho robí vhodným aj pre tých, ktorí dbajú o svoj príjem kalórií.
Aký máte vzťah k ananásu vy?