Na trhu sa objavuje veľké množstvo nových potravín, ktoré sme pred pár rokmi ešte nepoznali. Jednou z takýchto sú aj para orechy alebo brazílske orechy, ako sa niekedy nazývajú.
Oproti ostatným orechom vynikajú už na prvý pohľad svojou veľkosťou – to však nie je všetko.
Čo obsahujú a prečo by sme ich mali zaradiť do jedálnička? A ako bonus sa v závere dočítate aj to, ako para orechy vyzerajú na strome – stavíme sa, že budete prekvapení 😉.
Obsah článku
- Ktoré para orechy sme vyskúšali? Tieto a rozhodne ich odporúčame vyskúšať!
- Koľko para orechov môžem zjesť denne?
- Čo obsahujú para orechy?
- Nutričné hodnoty brazílskych orechov podľa USDA
- Obsah vitamínov a minerálnych látok v brazílskych orechoch podľa USDA
- Na čo sú dobré para orechy?
- Brazílske orechy sú bohaté na nenasýtené tuky, ktoré zlepšujú zdravie srdca a ciev
- V obsahu selénu sú para orechy TOP
- Selén z para orechov má oveľa vyššiu vstrebateľnosť než selén z doplnkov stravy
- Prečo je selén dôležitý?
- Para orechy majú vysoký obsah horčíka aj zinku
- Para orechy sú prírodným antioxidantom
- Meď podporí štítnu žľazu
- Para orechy znižujú zápal
- Vedeli ste? Takto dozrievajú brazílske orechy?
- Brazília nie je najväčším producentom brazílskych orechov
- Nevýhody brazílskych orechov
- Nie sú ideálnym zdrojom železa
- Všetkého veľa škodí – pozor na toxicitu selénu
- Aká je vhodná dávka para orechov?
Ktoré para orechy sme vyskúšali? Tieto a rozhodne ich odporúčame vyskúšať!
Koľko para orechov môžem zjesť denne?
Koľko para orechov možete bezpečne zjesť behom jedného dňa? Portál Healthline tvrdí, že selén v stopových množstvách môže byť prospešný. Príliš veľa selénu sa môže stať toxickým a môžu sa prejaviť nepriaznivé účinky.
V prípade para orechov sa odporúča, aby ste zjedli maximálne 5 orechov naraz, pretože tým získate maximálne množstvo selénu, ktoré by ste mali skonzumovať.
Čo obsahujú para orechy?
- zdravé tuky (mononenasýtené a nasýtené mastné kyseliny)
- vysoký obsah selénu, magnézia, zinku, medi a ostatných minerálov
- vitamíny
- bioaktívne látky
- viac ako 7 gramov vlákniny na 100 g (priaznivý vplyv na zdravie čriev a črevnú mikroflóru)
- hodnotný zdroj rastlinných bielkovín
Podrobnejší prehľad uvádzame v nasledujúcich tabuľkách:
Nutričné hodnoty brazílskych orechov podľa USDA
Kalórie | 659 kcal |
Bielkoviny | 14,3 g |
Tuky | 67,1 g |
Sacharidy | 11,7 (z toho 2,3 g cukry) |
Vláknina | 7,5g |
Obsah vitamínov a minerálnych látok v brazílskych orechoch podľa USDA
Vápnik | 160 mg |
Železo | 2,3 mg |
Horčík | 376 mg |
Fosfor | 725 mg |
Draslík | 659 mg |
Sodík | 3 mg |
Zinok | 4,06 mg |
Meď | 1,74 mg |
Selén | 1920 µ |
Vitamín C | 0,7 mg |
Vitamín B1 | 0,617 mg |
Vitamín E | 5,65 mg |
Na čo sú dobré para orechy?
- podporujú imunitu
- bojujú proti únave
- znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- znižujú cholesterol
- podporujú sexuálne funkcie
- bojujú proti kŕčom
- zlepšujú trávenie
- podporujú činnosť štítnej žľazy
- bojujú proti voľným radikálom (antioxidačný účinok)
- udržujú pocit sýtosti (užitočné pri chudnutí 😊)
Brazílske orechy sú bohaté na nenasýtené tuky, ktoré zlepšujú zdravie srdca a ciev
Tuky tvoria viac ako 67 % obsahu para orechov. Najväčší podiel majú mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú typické pre zdroje rastlinného pôvodu a podľa viacerých odborných inštitúcií by mali tvoriť väčšinu prijatých tukov.
Brazílske orechy však obsahujú aj mimoriadne prospešné nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých je najbohatšie zastúpená kyselina linolénová (ALA).
Kyselinu linolénovú (ALA) spolu s EPA a DHA radíme medzi esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na srdce a cievy, znižujú riziko vzniku infarktu, znižujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo.
Mozaffarian a kol. (2016) odporúčajú ako prevenciu proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení aspoň štyri porcie orechov za týždeň. Uvádzajú napríklad vlašské orechy, mandle, arašidy, kešu, brazílske orechy.
Podobný vplyv na zdravie srdca a ciev majú aj semená, napríklad slnečnicové, ľanové alebo iné semienka.
V obsahu selénu sú para orechy TOP
Brazílske orechy sú považované za jeden z najbohatších potravinových zdrojov selénu.
Ak sa budeme pozerať na obsah selénu v orechoch, para orechy sú jednoznačným víťazom.
Extrémne vysoký obsah selénu platí najmä v prípade orechov, ktoré boli vypestované v Amazónii. Tamojšia pôda je na selén mimoriadne bohatá, čo sa odráža aj na jeho obsahu v plodinách, ktoré boli na nej vypestované.
Aj „mimoamazónske“ para orechy sa však môžu popýšiť solídnym množstvom zinku – a to až natoľko, že niektorí autori uvažujú o para orechoch ako o náhrade suplementácie selénu.
Pre predstavu – jeden para oriešok obsahuje v priemere minimálne 90 µg selénu, pričom toto množstvo sa môže vyšplhať až na závratných 400 µg selénu. Denná odporúčaná dávka pre dospelú ženu činí 60 µg, pre muža 70 µg.
To znamená, že už jeden brazílsky orech – aj ten na selén „chudobnejší“- pokryje viac ako 1,5 násobok dennej odporúčanej dávky selénu.
Selén z para orechov má oveľa vyššiu vstrebateľnosť než selén z doplnkov stravy
Forma selénu v brazílskych orechoch sa vyznačuje veľmi dobrou vstrebateľnosťou. V štúdii z roku 2008 zistili, že denná konzumácia dvoch brazílskych orechov denne (spolu 53 µg selénu) sa svojimi účinkami na hladinu selénu v plazme vyrovnala suplementácii doplnkom stravy s obsahom 100 µg.
Nižšie množstvo selénu v para orechoch z predchádzajúcej štúdie súvisí s pôvodom podávaných orechov: pôdy na Novom Zélande sú na selén omnoho chudobnejšie, než napríklad v Amazónii či v Afrike, odkiaľ pochádza väčšina na trhu dostupných para orechov.
Prečo je selén dôležitý?
Všetky minerály a vitamíny síce neposkytujú telu žiadnu energiu, no ich prítomnosť je dôležitá pre rôzne funkcie nášho tela.
Nízke hladiny selénu sú spájané so zvýšenou úmrtnosťou, poruchami imunity a kognitívnych funkcií. Naopak, dostatočné množstvo selénu prospieva imunite a znižuje riziko vzniku autoimunitných ochorení (napríklad štítnej žľazy). Dostatok selénu je dôležitý aj pre udržanie plodnosti mužov a žien.
Para orechy majú vysoký obsah horčíka aj zinku
Selén nie je jediný minerál, z ktorého môžeme pri konzumácii para orechov profitovať. Keďže u športovcov sa predpokladá, že si budú vyžadovať vyššie dávky horčíku, môžu byť brazílske orechy skvelým doplnkom k jedálničku.
Na 100 g obsahujú celú dennú odporúčanú dávku horčíka pre ženy.
Veľmi dobre sú na tom aj v prípade zinku. Zinok je dôležitou súčasťou viac ako 100 enzýmov, zúčastňuje sa metabolizmu, má antioxidačné účinky a podporuje odbúravanie ťažkých kovov z tela. Nachádza sa v každej bunke nášho tela a je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému.
(Áno, na odbúravanie ťažkých kovov a toxínov nepotrebujeme zázračné detoxikačné čaje – stačí pestrá, vyvážená strava a zdravé telo 😊)
Vedeli ste? Na vstrebávanie zinku má negatívny efekt napríklad kazeín – viac sme o tom písali tu.
Para orechy sú prírodným antioxidantom
Selén pozitívne ovplyvňuje aktivitu enzýmu gluthation-peroxidázy, ktorá je jedným z kľúčových hráčov v boji proti voľným radikálom. Tie v našom tele vznikajú prirodzene, intenzívnejšie však počas fyzickej záťaže a stresu.
Okrem toho sú antioxidačné vlastnosti pripisované aj niektorým fytochemickým látkam a vitamínom (napr. vitamíny C a E).
Para orechy (podobne ako ostatné druhy orechov) obsahujú aj veľké množstvo fytochemikálií. Ide o látky rastlinného pôvodu, ktoré majú priaznivý vplyv na ľudské zdravie.
Radíme medzi ne napríklad fenolové zlúčeniny, flavonoidy, tokoferoly a fytoestrogény. Väčšina z týchto látok je vyzdvihovaná pre ich antioxidačné účinky a viaceré zdravotné benefity.
Najviac fenolových zlúčenín, ktoré sú zodpovedné za antioxidačné vlastnosti, sa nachádza v hnedej šupke na povrchu orechu (John a Shahidi, 2010). Ak vám šupka nespôsobuje tráviace ťažkosti, ako napríklad nafukovanie alebo kŕče, nemusíte orechy pred konzumáciou šúpať.
Obsah tokoferolov je v para orechoch vyšší, než napríklad u arašidov, makadamiových orieškov či kešu.
Meď podporí štítnu žľazu
Pre správnu funkciu štítnej žľazy potrebujeme nielen jód, ale aj meď.
Brazílske orechy sú bohaté na aminokyseliny obsahujúce meď, a sú tak jej dôležitým zdrojom v našej potrave.
Para orechy znižujú zápal
V štúdii z roku 2014 konzumovali dobrovoľníci rôzne porcie brazílskych orechov, pričom vedci sledovali najmä hodnotu zápalových ukazovateľov v krvi.
Pri porciách 20 g a 50 g zaznamenali výrazný pokles zápalových parametrov (IL-1, IL-6, TNF-α), ktorý pretrvával aj tridsať dní po konzumácii.
Vedeli ste? Takto dozrievajú brazílske orechy?
V obchodoch vidíme konečný produkt – orechy pripomínajúce veľkosťou menšie mesiačiky mandarínky. Napadlo vám niekedy, akú cestu musí každý oriešok absolvovať, aby sa dostal až k vám?
Brazílske orechy rastú na obrovských stromoch, pôvodne iba v Amazónii.
Tieto stromy (lat. názov Bertholletia excelsa – ak by ste si ich chceli vygoogliť 😊) dorastajú až do výšky 60 m a ich kmeň môže mať v priemere takmer dva metre.
Trvá až 14 mesiacov, kým para orechy „dozrejú“ a sú na stromoch v podobe, ako ich poznáme my – s jednou výnimkou. Sú totiž pred svetom ukryté v pevnej drevitej škrupine, ktorá môže vážiť až dva kilogramy. Táto škrupina môže obsahovať až 24 brazílskych orieškov.
Brazílske orechy patria k najväčším orechom, aké sa v našej kuchyni vyskytujú. Môžu byť až dva centimetre hrubé a 5 cm dlhé, v priemere má jeden orech približne 5 gramov.
Brazília nie je najväčším producentom brazílskych orechov
Aj napriek ich názvu nepatrí Brazília medzi ich najväčšieho producenta. Prvenstvo aktuálne patrí Bolívii s viac ako 40 % svetovej produkcie, Brazília je na druhom mieste (35 %) nasledovaná Peru.
Čoraz väčšie percento si v posledných rokoch získavajú aj krajiny západnej Afriky.
Nevýhody brazílskych orechov
Ako je už u nás zvykom, aby sme boli objektívni, prinášame aj postrehy, ktoré sa na brazílske orechy pozerajú z trochu inej perspektívy.
Nie sú ideálnym zdrojom železa
Oproti vysokému obsahu selénu, horčíka či zinku stojí veľmi nízky obsah železa – iba 2,3 mg na 100 g.
Ak navyše vezmeme do úvahy jeho nízku vstrebateľnosť z rastlinných zdrojov (okolo 5 – 10 %), pri liečbe anémie nebudú para orechy „tým pravým orechovým“ 😊
Všetkého veľa škodí – pozor na toxicitu selénu
V niektorých krajinách s pôdou bohatou na selén (alebo v prípade nadmerného užívania doplnkov stravy s obsahom selénu) môže množstvo selénu v organizme dosiahnuť toxickú hranicu.
Aké sú príznaky predávkovania selénom?
- zápach z úst pripomínajúci cesnak
- nadmerné vypadávanie vlasov
- zlá kvalita nechtov
- poruchy nervového systému
- zvýšená kazivosť a lámavosť zubov
- zhoršená kvalita pleti
Najmä kvôli vysokému obsahu selénu nemá zmysel, aby ste teraz para orechy začali jesť na kilá.
Aj keď je málo pravdepodobné, že by ste sa kvôli para orechom otrávili selénom, ak by ste každý deň dokázali zjesť celé balenie, možné to je. Načo pokúšať?
Aká je vhodná dávka para orechov?
Úplne vám postačia 2 – 3 orechy niekoľkokrát do týždňa.
Ak vezmeme do úvahy všetky ich výhody, kúpou balenia para orechov môžeme ušetriť za rôzne doplnky stravy.
Suplementy s obsahom selénu plnohodnotne nahradí konzumácia niekoľko para orechov týždenne, výrazne pomôžu aj v prípade horčíka, zinku či medi.
A čo vy – zaraďujete brazílske orechy pravidelne do svojho jedálnička? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše skúsenosti.
Para orechy milujem. Mala som však rešpekt pred tými kalóriami tak som ich jedla obmedzene. Teraz po prečítaní tohoto članku pridám na max. povolené množstvo. Obsahujú všetko to, čo potrebuje môj organizmus.