Glukóza – Čo to je a aké sú jej výhody?

0

Cukor je látka, ktorá je pre naše telo mimoriadne dôležitá. Dodáva totiž energiu pre naše telo aj mozog. Je však veľmi dôležité udržiavať hladinu cukru v našom organizme v normálnom pomere.

Pri zvýšenej hladine cukru v tele totiž môže dochádzať k rôznym životu ohrozujúcim ochoreniam.

Jedným z dôležitých cukrov v našom tele je aj glukóza, ktorá je pre naše telo hlavným zdrojom energie a jej príjem je pre nás nevyhnutný.

Na čo slúži a prečo by sme mali glukózu dostávať do nášho tela pravidelne?

Na tieto otázky vám odpovieme v dnešnom článku.

Čo je to glukóza?


Glukóza sa dá charakterizovať, ako monosacharid, ktorý patrí medzi aldohexózy. Tento cukor sa bežne vyskytuje v bielej práškovej forme.

Mnohí z vás môžu glukózu poznať aj ako hroznový cukor. Názov glukóza pochádza z gréčtiny a je voľným prekladom gréckeho slova „sladký“.

Glukózu môžeme poznať v dvoch variantoch alebo inak povedané v dvoch enatioméroch.

  • D-glukóza – to je klasická glukóza, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v prírode. Nazýva aj dexteróza.
  • L-glukóza – ktorá je presným zrkadlovým obrazom dexterózy.

Vo fyzikálnych a chemických vlastnostiach medzi týmito sacharidmi nenájdete žiadny rozdiel.

Na čo glukóza slúži?


Ako sme už spomínali vyššie, prioritnou funkciou glukózy je dodanie energie pre celé naše telo, ale hlavne pre mozog.

Mozog by bez tohto sacharidu jednoducho nevedel správne fungovať.  Preto sú pravidelné dávky glukózy pre nás mimoriadne dôležité.

Ako sa vyrába?


D-glukóza sa vyrába najčastejšie pomocou procesu kryštalizácie a taktiež rozkladom komplexných sacharidov. Tento rozklad vzniká pomocou rôznych kyselín a enzýmov.

Pomocou kryštalizácie sa vyrába najmä z rastlinných štiav. Najčastejšie sa pri tom používajú bobule z viniča hroznorodého. Možno aj preto sa glukóze začalo ľudovo hovoriť hroznový cukor.

Najviac glukózy tak dokážeme prijať z externých prírodných zdrojov. Výhodou nášho tela je však to, že podobne, ako vie uskladniť tuk, tak si náš organizmus vie uložiť aj glukózu.

Tá sa ukladá najmä v pečeni a vo svaloch. Tomuto pojmu hovoríme glykogén. Ak by sme to zjednodušili, môžeme hovoriť o glykogéne ako o sklade energie v našom tele.

Je to polysacharid, ktorý vzniká spájaním molekúl glukózy.

Písali sme, že ide o akýsi sklad energie pre naše telo. Je to skutočne tak. Ak sa totiž po nejakom čase zníži hladina glukózy v našej krvi, pečeň začne produkovať hormón glukagón.

Tento hormón má za úlohu premeniť glykogén naspäť na glukózu a dodať telu okamžitý prísun energie.

Glukóza a jej výskyt v prírode


Prítomnosť glukózy môžeme pochopiteľne nájsť aj v prírode. Najčastejšie sa D-glukóza nachádza v rôznych zelených rastlinách, kde pomáha pri procese fotosyntézy.

Ide totiž o veľký zdroj energie nielen pre ľudí, ale aj pre rastliny.

Ďalej by sme mohli glukózu nájsť aj v tele niektorých živočíchov. Prítomná bude v ich krvi či lymfatických cestách.

Bohatým zdrojom tohto monosacharidu sú aj niektoré živočíšne produkty. Najväčším zdrojom je včelí med, ktorý sa používa aj ako dochucovadlo namiesto klasického cukru.

Pre koho je glukóza určená?


Tento sacharid je veľmi dôležitý pre zdravie každého človeka, a to bez ohľadu na to koľko má rokov, či akú prácu vykonáva.

Prioritne však pomáha ľuďom, ktorí pravidelne fyzicky alebo psychicky zaťažujú svoje telo a mozog. Taktiež je vhodná na posilnenie organizmu pre deti či starších ľudí.

Pomôcť môže aj športovcom, ktorí ju väčšinou kombinujú s ďalšou pre telo veľmi dôležitou látkou – kreatínom.

Kvalitná glukóza

glukóza

Hľadáte kvalitný produkt za prijateľnú cenu? Vyskúšajte nasledujúci produkt. Vyberiete si z rôznych balení za super cenu.

Glukóza a inzulín


Glukóza zohráva veľmi dôležitú úlohu aj pri hladine inzulínu v našom tele. Tá sa totiž po prijatí sacharidov dostáva do krvi, vďaka čomu sa v našom organizme automaticky zvyšuje aj táto látka.

Ako už sami viete, nedostatok inzulínu je pre nás veľmi problematický. Ak ho totiž nemáme dosť, tak sa glukóza nedokáže vstrebať do našich buniek a ostáva v krvi, kde sa usadzuje a hromadí.

Nadbytok glukózy v krvi môže potom spôsobiť rôzne kardiovaskulárne problémy, ochorenie obličiek, nervov či dokonca až mŕtvicu.

Aká je ideálna hladina glukózy v krvi?


Množstvo cukrov v našom tele je individuálne a záleží od viacerých faktorov, ako je napríklad hmotnosť.

Všeobecne sa hladina glukózy meria prístrojom, ktorý je nazývaný glukomer.

Do tohto prístroja sa vkladá vzorka našej krvi, z ktorej sa do niekoľkých sekúnd dozvieme hladinu tohto sacharidu v našom tele.

Podľa názorov mnohých lekárov či výživových poradcov je ideálnou hodnotou pred konzumáciou potravy 3,3 až 3,5 mmol/l. Po jedle, keď nášmu telu glukózu dodáme,  by to malo byť okolo 7 mmol/l.

Táto hladina sa často pohybuje a málokedy býva konštantná.

Vplyv má na to viacero faktorov. Jedným z nich je samotné konzumované jedlo. Vplyv na hodnoty glukózy v tele môže mať však aj kvalita nášho spánku, psychický stres či nedostatok pohybu.

Určite nie je na škodu, keď si občas zmeriame hladinu glukózy. Ak prídete na to, že je vyššia ako je normálne, viete ju veľmi rýchlo znížiť nejakou fyzickou aktivitou.

Tento tip však platí len pri mierne zvýšenom množstve glukózy.

Pri veľkých výchylkách už pomôže len návšteva u lekára a odborné testy na cukrovku. Ľuďom trpiacim cukrovkou totiž už šport alebo iná fyzická aktivita nepomôže. Zachrániť ich môže len syntetický inzulín, ktorý sa v dnešnej dobe vyrába v špecializovaných laboratóriách.

Hyperglykémia a hypoglykémia


Ďalšími závažnými ochoreniami nášho organizmu, ktoré súvisia s hladinou glukózy v ľudskom tele sú hyperglykémia a hypoglykémia.

  • Hypoglykémia je ochorenie, kedy je hladina cukru v našej krvi pod hodnotou 3,3 mmol/l. Toto ochorenie sa začína šíriť mimoriadne rýchlo. Preto hneď, ako spozorujete prvé príznaky, treba začať tento stav okamžite riešiť. Pri takto nízkej hladine cukru sa totiž znižuje metabolická aktivita nášho mozgu, čo neskôr zapríčiňuje rôzne psychické či neurologické ochorenia. V živote sa môže objaviť viackrát. Pri takýchto problémoch však už hrozí trvalé poškodenie mozgu a zhoršenie vnímavosti. Základom, ako toto ochorenie liečiť, je okamžité zvýšenie hladiny hroznového cukru v našej krvi.
  • Hyperglykémia je zas ochorením, ktoré je presným opakom hypoglykémie. Vyskytuje sa vtedy, keď hladina cukru v krvi prekoná 11 mmol/l. Príznaky tohto ochorenia sa ukazujú pomalšie, ako pri hypoglykémii. Prvé náznaky uvidíte až vtedy, keď sa hladina glukózy v krvi pohybuje okolo 15 až 20 mmol/l. Za touto chorobou môže často stáť zlý životný štýl, nadmerný stres, cukrovka, ale aj niektoré lieky. Príznakmi pri tomto ochorení sa stávajú časté močenie, bolesti hlavy či nadbytočná únava.

Glukóza a cvičenie


Ako sme spomínali, glukóza je mimoriadne dôležitá pre každého človeka. Ľudia, ktorí aktívne športujú a žijú zdravým životným štýlom, jej však potrebujú viac.

Ak ste boli aspoň raz vo fitness centre, určite ste videli ľudí, ktorí si po tréningu dopriali gainer. Práve v tomto výživovom doplnku sa nachádza väčšie množstvo glukózy.

Tá, automaticky dodá športovcom chýbajúcu energiu po tréningu a pomôže im lepšie zregenerovať. Rôzni tréneri odporúčajú užívanie glukózy najmä v objemovom období.

Vďaka glukóze sa tak viete veľmi rýchlo dostať do kalorického nadbytku, čo zapríčiňuje nárast svalovej, ale aj tukovej hmoty.

V tomto prípade si však každý športovec musí dať veľký pozor na to, aby glukózy neprijal do svojho tela až príliš. Rýchlo sa totiž môže stať, že namiesto svalov začne prijímať oveľa viac tukov.

Aké je odporúčané dávkovanie?


Samotné dávkovanie glukózy veľmi záleží od toho či ide o jednotlivca, ktorý športuje, alebo nie.

Odporúčaná denná dávka pre každého človeka by sa mala pohybovať v rozmedzí od 20 do 40 gramov na deň.

Takéto množstvo dokáže naše telo efektívne spracovať. Všetko navyše sa následne ukladá v našej krvi, čo môže v budúcnosti priniesť značné problémy.

Pri zvýšenej fyzickej aktivite je pochopiteľné, že sa cukor spaľuje oveľa rýchlejšie. Športovci tak môžu do svojho tela prijať 60 až 120 gramov. Ideálne v 3 – 4 dávkach. Odporúča sa však maximálne 30 gramov za hodinu.

Glukóza ako samostatný výživový doplnok


Glukózu dnes už rôzni výrobcovia predávajú ako samostatný výživový doplnok. Nie sú v ňom pridané iné podporné látky a ide o čistý hroznový cukor.

Produkty, ako sú napríklad tie od značky Natural Nutrition, neobsahujú žiadne pridané látky, éčka či iné konzervačné látky, ktoré by mohli poškodiť váš organizmus.

Glukózu však často nájdete aj v iontových či proteínových nápojoch.

Záver


Glukóza alebo hroznový cukor je pre naše telo mimoriadne dôležitá, a preto by sme si mali aspoň raz za čas skontrolovať jej hladinu v krvi.

Ideálnym spôsobom prijímania glukózy sú živočíšne a rastlinné produkty, ktoré by mali figurovať v našom jedálničku.

V súčasnosti ju však môžete prijať aj z doplnkov výživy. Tieto doplnky by však nemali nahrádzať kvalitnú a výdatnú stravu.

Glukóza od Natural Nutrition

glukózaGlukóza od značky Natural Nutrition patrí medzi kvalitné produkty. Medzi hlavné výhody patrí veľkosť balenia a priaznivá cena. Taktiež má veľmi kvalitné účinky. Dokáže účinne nabudiť.

Pozrite si viac detailov o tomto produkte. Nech sa páči!

  • Veľké balenie
  • Nízka cena
  • Kvalitné účinky
  • Rýchly zdroj energie
  • Neprekračujte dennú odporúčanú dávku

Celkové hodnotenie

4.6/5 - (7 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here