DomovVýživaPapája - Kompletné info + ako ju využiť

Papája – Kompletné info + ako ju využiť

Papája je tropické ovocie so sladkou chuťou, ktoré so sebou prináša rôzne zdravotné benefity pre naše zdravie. Môžete ju jesť čerstvú, sušenú či pečenú, alebo si z nej pripraviť čerstvý voňavý džús. Využitie je len na vás.

Hoci papája pochádza zo Strednej Ameriky a južného Mexika, prirodzene rastie aj v Karibiku a na Floride. Viac o papáji, jej účinkoch na naše zdravie a chutných receptoch sa dozviete v novom článku.

Papája + TOP výber sušeného exotického ovocia

GRIZLY Papáya sušená plátky

papayaTáto sušená Papáya od GRIZLY pochádza až z ďalekého Vietnamu, pričom neobsahuje siričitany, čo z nej robí ideálny zdravý snack do práce, školy alebo na cesty.

Papája je exotické ovocie bohaté na antioxidanty, vlákninu a beta karotén, ktoré vás prekvapí svojou unikátnou sladkou chuťou.

Je ideálna ako prísada do domácich raw dezertov, jogurtu alebo smoothie.

Hlavné výhody:

  • ako prísada do raw dezertov, jogurtu alebo müsli,
  • vysoký obsah beta karoténu a vitamínu C,
  • unikátna sladká chuť exotiky.

GRIZLY Mango sušené exclusive

mangoMango je exotické ovocie, ktoré obsahuje veľa vlákniny, antioxidantov, vitamínov alebo minerálov.

Sušené mango GRIZLY zrelo až v ďalekom Vietname, kedy bolo spracované špeciálnou metódou, ktorá v ňom zanechala dôležité živiny a výraznú chuť.

Ide o ideálnu voľbu do dezertov, zmrzliny, samostatne ako snack, alebo ako prísadu do raňajkovej kaše. Výber je na vás!

Hlavné výhody:

  • obsah vitamínov, minerálov a vlákniny,
  • špeciálna metóda sušenia na zachovanie živín,
  • ideálne do dezertov, kaše alebo jogurtu.

GRIZLY Kustovnica čínska (Goji)

gojiKustovnica čínska, inak nazývané aj Goji pochádza z Himalájí, pričom v sebe skrýva až 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov a niekoľko druhov vitamínov.

To z tohto ovocia robí výživnú chuťovú bombu, ktorá má blahodarne účinky na mladosť, krásu, energiu, vytrvalosť a silu.

Goji je ideálne ako čerstvý čaj, prísada do jogurtu, kokteilov alebo cereálií.

Hlavné výhody:

  • tajná zbraň proti starnutiu,
  • obsah vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov,
  • pozitívne vplýva na činnosť pečene a obličiek.

GRIZLY Dračie ovocie (Pitahaya)

dračie ovocieDračie ovocie, s originálnym názvom Pitahaya je ovocie z Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie, ktorého chuť pripomína egreš a vodný melón.

Toto exotické ovocie v sebe skrýva vlákninu, minerály, vitamíny a ďalšie dôležité látky pre náš organizmus.

Takisto jeho veľkou výhodou je aj to, že obsahuje málo kalórií, takže sa ideálne hodí aj ako skvelý snack alebo potravina pri chudnutí.

Hlavné výhody:

  • nízkokalorické ovocie,
  • obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu,
  • lahodná chuť egrešu a melónu.

GRIZLY Ananás sušený exclusive

ananasSušený ananás od GRIZLY vyniká svojou chuťou a vôňou, pričom ho využijete ako pri pečení a varení, tak aj ako rýchly zdravý snack počas dňa.

Tento sušený ananás obsahuje látku zvanú bromelaín, ktorá napomáha rozkladať bielkoviny a tým podporuje trávenie.

Rovnako v ňom nájdete aj ďalšie dôležité látky, ako je draslík, vápnik, vitamíny A, C a B1, mangán a železo.

Hlavné výhody:

  • zachované všetky pôvodné živiny a látky,
  • lahodná chuť a vôňa,
  • obsahuje bromelaín na podporu trávenia.

Ako chutí a čo obsahuje


Papája je tropické ovocie, ktoré má podobný tvar ako melón, pričom môže dosiahnuť veľkosť až 20 centimetrov. Zrelá papája má oranžovú až žltú dužinu so sladkou chuťou.

Toto ovocie je takisto bohaté na vitamín C, vitamín A, vlákninu a antioxidanty. Taktiež obsahuje enzým papain, ktorý pomáha tráveniu bielkovín. Z tohto dôvodu ľudia už tisíce rokov používajú papáju na zjemnenie mäsa.

Jedna malá papája (152 gramov) obsahuje:

  • Kalórie: 59
  • Sacharidy: – 2,5 % (2,5 %): 15 gramov
  • Vláknina: 3 gramy
  • Bielkoviny: 1 gram
  • Vitamín C: 157 % dennej dávky
  • Vitamín A: 33 % dennej dávky
  • Foláty (vitamín B9): 14 % RDI
  • Draslík: 1,5 % DDI (1,5 % DDI): 11 % dennej dávky
  • Stopové množstvo vápnika, horčíka a vitamínov B1, B3, B5, E a K

papaya

Papája obsahuje aj zdravé antioxidanty známe ako karotenoidy, pričom naše telo tieto prospešné antioxidanty absorbuje z papáje lepšie, ako z iného ovocia alebo zeleniny.

Hlavné účinky a výhody papáje


Papája je exotické ovocie, ktoré vás nielenže prekvapí svojou sladkou chuťou, ale takisto aj niekoľkými zdravotnými benefitmi, pre ktoré sa ju oplatí vyskúšať.

Prevencia astmy

Riziko vzniku astmy je nižšie u ľudí, ktorí konzumujú vysoké množstvo určitých živín, ako napríklad beta karotén. Túto účinnú látku nájdete ako v papáji, tak aj v marhuliach, brokolici, melóne, tekvici a mrkve.

Zníženie rizika rakoviny

Takisto beta karotén nie je iba účinná látka na boj s astmou, ale rovnako slúži aj ako antioxidant, ktorý pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny.

Dokazuje to aj štúdia z časopisu Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, ktorá tvrdí, že strava bohatá na beta karotén môže u mladších mužov zohrávať ochrannú úlohu pred rakovinou prostaty.

Zdravé kosti

Papája obsahuje vitamín K, ktorý má vplyv na zdravie a pevnosť kostí. Dostatočná konzumácia vitamínu K zlepšuje vstrebávanie vápnika, čím môže znížiť vylučovanie vápnika močom, čo vedie k posilneniu a obnove kostí.

Zlepšuje trávenie

Papája obsahuje enzým papaín, ktorý napomáha tráveniu. Takisto má vysoký obsah vlákniny a vody, ktoré pomáhajú predchádzať zápche, zlepšujú funkciu a zdravie čriev.

Zdravšie srdce

Papája obsahuje vlákninu, draslík a vitamíny, ktoré pomáhajú pri prevencií vzniku srdcových ochorení.

papaya

Znižuje zápal

Cholín je veľmi dôležitá a všestranná živina, ktorá sa nachádza v papáji a pomáha nášmu telu pri spánku, pohybe svalov, učení a pamäti.

Takisto ide o dôležitú látku, ktorá pomáha udržiavať štruktúru bunkových membrán, pri prenose nervových impulzov, vstrebávaní tukov a znížení chronických zápalov.

Zdravé vlasy a pleť

Papája je skvelá nielen na konzumáciu, ale takisto má aj svoje uplatnenie v starostlivosti o vlasy pleť.

Toto exotické ovocie obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre tvorbu kožného mazu, čím udržiava vlasy hydratované. Rovnako je potrebný aj pre rast všetkých telesných tkanív, vrátane pokožky a vlasov.

Naopak vysoký obsah vitamínu C v papáji pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri pružnej a mladej pokožke.

 

Ako vybrať a skladovať papáju


Keďže papája je exotické ovocie, ktoré pochádza z juhu Mexika a zo Strednej Ameriky, je dosť veľká pravdepodobnosť, že ho nenájdete v potravinách po celý rok. A hoci aj keď máte papáju v obchode k dispozícii 12 mesiacov v roku, základom je vedieť vybrať si tu správnu.

Nezrelá papájažlto-zelenú farbu, pričom zrelý plod je naopak jasne žltý a pevný (pri jemnom tlaku môže byť na dotyk mäkký). Ak kupujete zrelú papáju, vyhnite sa príliš mäkkému ovociu, pokiaľ ho neplánujete použiť do smoothie alebo ako pyré.

Ako ju skladovať?

Nezrelá papája z obchodu by vám mala dozrieť za niekoľko dní. Po dozretí ovocie uložte do chladničky, aby ste spomalili proces dozrievania.

Ak vám ostali nejaké zvyšky, môžete ich skladovať v mrazničke až 10 mesiacov. Najskôr odstráňte semená, potom ovocie nakrájajte na malé kúsky, ktoré dáte do nádoby a mrazničky.

Využitie v kuchyni


Papája je chutné ovocie, ktorá sa používa v rôznych kuchyniach po celom svete. Môže sa konzumovať čerstvá, pridať do šalátov, smoothies, džúsov alebo dezertov.

Tu je niekoľko nápadov, ako ju môžete využiť u vás v kuchyni:

Čerstvý snack

Papáju jednoducho nakrájate na plátky alebo kocky, pričom ju môžete konzumovať ako snack, alebo ju pridať napríklad do šalátov.

papaya

Smoothie

Papáju môžete zmiešať v mixéri s iným ovocím, prípadne pridať trochu vody alebo šťavy podľa potreby. Takto si vytvoríte osviežujúce a zdravé smoothie plné vitamínov a vlákniny.

Džús

Vytlačte šťavu z papáje a vychutnajte si ju samotnú ako džús. Alebo si ju môžete zmiešať s inými šťavami, ako napríklad pomarančová šťava, vďaka čomu získate džús viacerých príchutí.

Šalát

Čerstvú papáju nakrájajte na plátky a pridajte do šalátu spolu s ďalšou zeleninou, ako sú paradajky, uhorky alebo rukola. Rovnako ju môžete vyskúšať v kombinácií s avokádom a čerstvou limetkovou šťavou, vďaka čomu vykúzlite osviežujúci šalátový dresing.

Marináda na mäso

Papájová pasta sa často používa na zmäkčenie mäsa, ktoré necháte v paste marinovať a potom ho upečiete alebo ugrilujete.

Dezert

Papája je vynikajúca ingrediencia do rôznych sladkých dezertov, ako základ pre sorbet alebo puding.

papaya

Záver


Papája je tropické ovocie z juhu Mexika a zo Strednej Ameriky, ktoré obsahuje vysoký podiel vitamínu C, beta karoténu, vlákniny, minerálov a iných prospešných látok, ktoré majú priaznivé účinky pre naše telo.

Kilo papáji stojí približne 8 €, pričom ju môžete použiť napríklad ako ingredienciu do sladkých dezertov, dresingu do letného šalátu, či ako súčasť smoothie alebo ovsenej kaše. Takisto je vďaka svojim živinám používaná aj pri starostlivosti o pleť a vlasy.

 

4.6/5 - (9 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denisa Neuschlová
Denisa Neuschlová
Milujem zdravý životný štýl a šport každého druhu. Rovnako, ako návštevníci efitka, aj ja sa snažím týmito pravidlami riadiť. Skvelým pomocníkom na tejto ceste sú tipy a rady, návody a odporúčania, ktoré pre vás píšem.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.