Jednoduchý a zdravý recept na banánový chlieb, ktorý je tak akurát vláčny, nadýchaný a plný chuti. Ideálny je na raňajky, ku káve, ako popoludňajšie občerstvenie alebo ako chutný dezert. Je obľúbený vďaka banánovej chuti s nádychom škorice. Najlepší spôsob, ako využiť prezreté banány.
Obsah článku
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Tento zdravý banánový chlieb je perfektný recept na vyskúšanie, pretože je nielen jednoduchý a ľahko sa pripravuje (v podstate je to recept do jednej misky), ale je aj výživný a NAOZAJ chutný.
V redakcii ho milujeme hlavne na raňajky ku kávičke. Tu sú ingrediencie, ktoré potrebujete:
- Prezreté banány – tento recept vyžaduje použitie prezretých banánov, teda banánov, ktoré majú veľa hnedých škvŕn a sú dostatočne zrelé.
- Vajcia – v tomto recepte na banánový chlieb, ktorý je pevný, no stále nadýchaný, sú najlepšie dve vajcia.
- Čistý javorový sirup – dajte prednosť prírodnému sladidlu. Nepoužívajte med, pretože chlieb zhnedne príliš rýchlo (med je náchylný na pripálenie).
- Grécky jogurt – pre vlhkosť a vyšší obsah bielkovín. Odporúčame použiť plnotučný mliečny obyčajný alebo vanilkový grécky jogurt na dosiahnutie najlepších výsledkov.
- Vanilkový extrakt – nádych vanilky spraví skutočne veľký rozdiel. Ak máte radi alkohol v koláčoch, pokojne namiesto vanilky pridajte kvapku bourbonu.
- Celozrnná múka na pečivo – Mnohí z vás sa pýtate na celozrnnú múku a v podstate je to len ľahšia, jemnejšia verzia bežnej celozrnnej múky, stále so všetkými nutričnými výhodami celozrnnej múky. Ak nemôžete nájsť celozrnnú múku, použite 1 šálku univerzálnej múky a 3/4 šálky celozrnnej múky. Funguje aj biela celozrnná múka!
- Sóda bikarbóna – pomáha chlebu kysnúť a vytvárať dokonalú štruktúru.
- Škorica – štipka škorice pre výraznejšiu chuť.
- Soľ – na zlepšenie chuti!
- Maslo – V tomto recepte radšej používame prepustené maslo, pretože dodáva najlepšiu chuť a výsledky. Poslúži však aj olivový olej, kokosový olej či vegánske maslo.
- Vlašské orechy a čokoládové kúsky – použite vaše obľúbené orechy.
Postup
- Zmiešajte suché ingrediencie: do misky pridáme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a škoricu. Premiešame a odstavíme.
- Zmiešajte mokré ingrediencie: Potom v druhej miske zmiešajte roztlačené banány, vajcia, olej, med, mlieko a vanilku. Dobre premiešajte, kým sa ingrediencie dobre spoja.
- Spojte mokré a suché ingrediencie: Po zmiešaní mokrých ingrediencií spojte múčne (suché) ingrediencie s mokrými. Dobre ich premiešajte vareškou, kým sa nespoja.
- Pečenie: Cesto na banánový chlieb vložte do vymastenej formy a pečte pri 180 stupňoch asi 40-45 minút, kým špáradlo nevyjde čisté! Nechajte ho vychladnúť a položte na mriežku ďalších 10 minút, kým ich nakrájate na plátky.
Ešte raz recept na banánový chlieb v skratke:
- Múka: Môžete použiť akúkoľvek múku, ktorú máte radi, napríklad bezlepkovú múku, bielu múku, mandľovú múku, ovsenú múku alebo celozrnnú múku.
- Vajcia: 2 kusy
- Banány: najlepšie je použiť zrelé banány
- Sladidlo: ideálny je javorový syrup
- Mlieko: bude fungovať akékoľvek mlieko. my sme použili mandľové mlieko
- Jedlá sóda, škorica, vanilka, soľ a prášok do pečiva
Chcete niekomu spríjemniť deň? Upečte mu banánový chlieb! Banánový chlieb je jedným z tých klasických fitness receptov na rýchle jedlo, ktoré naplní celý dom teplom, vôňou a zlepší každú situáciu. Banánový chlieb je jednoducho čarovný (zdroj).
Tento banánový chlieb s vysokým obsahom bielkovín môže byť tiež bezlepkový! Je len na vás ako sa s jeho prípravou vyhráte.
My sme tento recept na banánový chlieb upravili podľa seba. Tento recept má všetky znaky klasického banánového chleba – je nadýchaný, vlhký a má sladkú banánovou príchuťou a milujú ho batoľatá aj dospelí.
Keď ti život dá zrelé banány, urob si banánový chlieb!
Na prípravu tohto chleba sú takéto banány ideálne. Jednoduchá príprava, ktorá trvá asi hodinu s iba 10 minútami prípravy.
K tomuto zdravému banánovému chlebu pridajte ľubovoľné posýpky, ako sú oriešky alebo kúsky z horkej čokolády. Vychutnajte si kúsok banánové chleba k rannej káve alebo ako pochúťku neskôr počas dňa. Dobre sa skladuje na vašej kuchynskej linke a dá sa aj zmraziť na neskoršie použitie!
Prečo je tento recept náš obľúbený?
- Super jednoduchý – je naozaj také ľahké ho upiecť. Máme pre vás postup krok za krokom, ktorý môžete sledovať. Je to také jednoduché, ako zmiešať mokré ingrediencie so suchými a potom piecť.
- Zdravý – je vyrobený zo zdravých ingrediencií, ako je pšeničná múka, javorový syrup namiesto cukru a kokosový olej namiesto masla.
- Lahodný – taký nadýchané, vláčny a plný chuti. Ťažko sa zastaviť iba pri jednom plátku.
Ako správne skladovať banánový chlieb
Zakryte ho a umiestnite zvyšky do chladničky až na 5-7 dní. Banánový chlieb môžete nechať na pulte prikrytý niekoľko dní.
Keď budete mať naň chuť, zohrejte ho v mikrovlnnej rúre. Pred zmrazením až na 3 mesiace prikryjete plastovými obalmi a potom fóliou.
Správny spôsob skladovania banánového chleba je uistiť sa, že je zabalený buď fóliou alebo plastovou potravinárskou fóliou, aby sa zabránilo vysychaniu a udržaniu vlhkosti.
Banánový chlieb môžete umiestniť aj do tesne uzavretej nádoby.
Variácie banánového chleba
Teraz, keď ste konečne zvládli tento základný banánový chlieb, neváhajte tento recept zmeniť a pripravte si ho podľa seba. Do cesta vhoďte nasekané makadamové orechy alebo vlašské orechy!
To isté platí pre čokoládové „čočky“. Môžete pridať aj hrozienka, nakrájané sušené ovocie alebo plátky banánov.
Máte radšej muffiny? Tento istý recept môžete pripraviť s formou na muffiny.
Dodržiavate špeciálnu diétu? S niekoľkými malými úpravami môžete tento chlieb pripraviť vegánsky (takže bez mlieka a vajec) alebo bez lepku.
Čo milujeme na tomto zdravom banánovom chlebe je, že si ho môžete ľahko pripraviť podľa seba pomocou chutných doplnkov. Tu je niekoľko návrhov:
- Vlašské orechy a čokoládové lupienky: 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov + 1/2 šálky čokoládových lupienkov
- Čučoriedkový banánový chlieb: 1 šálka čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- Pekanové orechy a kokos: 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov + 1/2 šálky strúhaného kokosu
- Espresso a horká čokoláda: 1 čajová lyžička espresso prášku + 1/2 šálky kúskov horkej čokolády
Je pravda, že banánový chlieb chutí lepšie na druhý deň?
Niekto môže namietať, že banánový chlieb chutí ešte lepšie na druhý deň.
Chuť sa usadí a bude plnšia. Ak uprednostňujete banánový chlieb teplý, môžete kúsok zohriať na 10-12 sekúnd v mikrovlnnej rúre.
Ako zmraziť banánový chlieb
Tento zdravý banánový chlieb je super aj mrazený! Jednoducho ho zabaľte do plastu, potom pevne do fólie a nakoniec vložte do opakovane použiteľného vrecka alebo vrecka vhodného do mrazničky až na 3 mesiace.
Keď budete pripravený k jedlu, rozmrazte ho pri izbovej teplote. Môžete tiež pokojne zmraziť jednotlivé plátky a máte rýchly snack na cestu.