DomovVýživaVýživové doplnkyYucca: užitočný doplnok pri športe alebo predražený detox?

Yucca: užitočný doplnok pri športe alebo predražený detox?

Detoxikačné kúry a produkty ešte stále fičia – yucca a produkty z nej sú toho dôkazom. Pozreli sme sa na to, či yucca obstojí aj v prípade vedeckých dôkazov a aké má účinky či účinné látky. Oplatí sa kúpiť alebo môžeš s kľudným svedomím investovať inde?

Čo je to yucca?

Yucca je rastlina s latinským názvom Yucca schidigera, ktorej sú pripisované viaceré pozitívne účinky na fyziologické fungovanie zvieracích aj ľudských organizmov (áno, vieme, že aj ľudia sú vlastne zvieratá, ale veda to má skrátka takto 😊).

Yucca (po slovensky juka) patrí do čeľade Agavaceae a rastie najmä v púštiach juhozápadnej oblasti Spojených štátov amerických a Mexika.

Juku hojne využívali pôvodní obyvatelia – nielen v tradičnej medicíne

Juka je pomerne nenáročná rastlina, ktorá dokáže vo svojich mohutných listoch zadržať veľké množstvo vody. Pôvodní obyvatelia ju preto používali aj ako zdroj vody.

yucca pust grand canon

Okrem toho pomáhala pri liečbe artritídy či iných zápalov alebo kožných ochorení.

Yucca je najlepšie preskúmaná na zvieratách

Medzi skúmané zvieratá patria okrem klasických myší a potkanov aj zvieratá, ktoré sú využívané na hospodárske účely: prepelice, brojlery, ovce či zajace.

Kde sa juka teraz najviac využíva?

V súčasnosti sa prášok z juky bežne používa pri kŕmení hospodárskych zvierat kvôli rýchlejším hmotnostným prírastkom a ďalším výhodám.

Yucca obsahuje saponíny, ktoré majú na zvieraciu fyziológiu viaceré pozitívne účinky:

  • imunostimulačný
  • protizápalový
  • podporuje apoptózu buniek vaječníkov (apoptóza – prirodzená, riadená smrť bunky, ktorá neohrozí okolité bunky)
  • znižuje tvorbu amoniaku (preukázateľne znížila smradľavosť psích prdov – dôkaz, že aj veda je zábava 😊)
  • podporuje metabolizmus
  • uľahčuje odstraňovanie škodlivých látok z tela

Okrem toho sa juka využíva vo farmaceutickom priemysle alebo v kozmetike.

Prečo je juka liečivá?

Yucca vďačí za svoje liečivé účinky fytochemikáliám, najmä saponínom. Ide o látky, ktoré majú množstvo biologických účinkov.

Juka obsahuje dva hlavné druhy saponínov: terpénové (nerozpustné vo vode, nepenivé) a steranové (sú vo vode rozpustné a penia). Steranové saponíny sa v čreve nevstrebávajú, terpénové dokážu preniknúť aj do krvného obehu, kde potom znižujú povrchové napätie – a môžu spôsobiť „vyplavovanie usadenín“.

Ich účinok môžeme prirovnať napríklad k saponátu či mydlu pri odstraňovaní nečistôt.

Saponíny ovplyvňujú aj priepustnosť črevných enterocytov (buniek, ktoré vystieľajú vnútro čreva). Môžu však narušiť vstrebávanie železa alebo mastných kyselín.

Saponíny nie sú jedinou aktívnou zložkou juky. Obsahuje aj mnoho polyfenolov – napríklad resveratrol. Ten je známy vďaka svojim pozitívnym účinkom na zdravie ciev a nachádza sa hojne aj v červenom víne.

Ďalšie účinné látky, ktorých názvy si asi aj tak neprečítaš (😊) sú spirobiflavonoid, larixinol a yuccaoly A – E.

Yucca a artritída: aké má účinky?

Väčšinou sa s jukou stretneme ako s doplnkom výživy určeným na detoxikáciu organizmu – podľa mnohých má však potenciál pomôcť aj v iných prípadoch, než len marketingovo nalákať na zázračné slovíčko „detox“.yucca detox kvitnuca palma

Medzi hlavné aktívne zložky juky patria steroidné saponíny a yuccaoly. Ak ich účinok vztiahneme na artritídu, saponíny pravdepodobne prispievajú svojou antiprotozoálnou aktivitou. Polyfenoly sú zase antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti reaktívnym formám kyslíka, ktoré stimulujú zápalové reakcie.

Prášok alebo vývar z juky používali už pôvodní obyvatelia pri bolestiach kĺbov. Ešte v roku 1975 bol dizajnovaný výskum, ktorý sledoval vplyv suplementácie juky na artirtídu, ktorý je podľa review z roku 2006 jediným, ktorý skúmal priamy účinok juky na symptómy artritídy.

yucca fitness

Výsledky boli sľubné: zníženie bolestivosti aj opuchu po užívaní tabliet s obsahom jukového extraktu. Háčik? Táto štúdia nebola prijatá autoritami a postupne upadla do zabudnutia – jukové produkty sa však vo veľkom začali predávať – a to nielen na zmiernenie ťažkostí u ľudí, ale aj u koní či psov.

Je možné, že juka skutočne môže mať vplyv na ústup bolesti či zlepšiť zápalové prejavy, nám však ostáva iba hádať, pretože dôveryhodne sa tento účinok nepodarilo preukázať.

K tejto problematike sme našli jedine už spomínanú viac ako 10 ročnú súhrnnú štúdiu, ktorá hovorí, že juka môže mať priaznivé účinky pri prevencii a liečbe artritídy, ale na potvrdenie tejto teórie je potrebné vykonať ďalšie výskumy.

Yucca znižuje cholesterol

V prípade znižovania cholesterolu je na tom juka už o niečo lepšie. Existuje viacero výskumov, ktoré poukazujú na priamu súvislosť medzi saponínmi a znižovaním hladiny celkového aj LDL cholesterolu.

V tomto výskume podávali xetrakt z juky spolu s extraktom z rastliny Quillaja saponaria, ktoré sú obe známe vďaka vysokému obsahu saponínov. Účastníci ( 51 z 86 pacientov) užívali po dobu jedného mesiaca 0,9 mg mixu extraktu týchto rastlín v pomere 6:4, zvyšní užívali placebo.

Vo výsledku pacientom extrakt z juky a Quillaja naozaj znížili hladinu celkových triglyceridov v krvi aj „zlého“ LDL cholesterolu.

Prečistí juka organizmus a zbaví usadenín v črevách?

Bezpochyby je to dobrý biznis: ak si si totiž čítal niečo o juke, asi si sa dočítal, že máš v črevách až 3 kilogramy usadenín, v ktorých môžu vznikať karcinogénne látky a sú zdrojom toxínov a kvôli nim sme obézni a….. brzdi.

Nemáme žiadne dôkazy o tom, že by podobné prečistenie organizmu bolo nutné a / alebo prospešné.zdrave travenie čreva mikrobiom probiotika

Určite sa oplatí investovať do zdravej činnosti čriev, tu ale viac pomôžu probiotiká a prebiotiká (vláknina). K tomu dostatok vody, psychická pohoda a črevá si s údajnými nánosmi poradia aj samy: budeš chodiť pravidelne na toaletu. Tak bolo naše telo počas desaťtisíciek rokov evolúcie stvorené – nestrávené zvyšky vylúčime stolicou. A ver či nie – funguje to dodnes.

Yucca a šport

Yucca sa stáva čoraz populárnejším doplnkom stravy, naráža však na jeden problém: neexistujú takmer žiadne výskumy, ktoré by jej nesporné pozitíva na zvieratách dokázali preukázať aj v prípade ľudí.

Podľa niektorých zdrojov juka urýchľuje vyplavovanie kyseliny mliečnej zo svalov, vďaka čomu urýchľuje regeneráciu a odstraňuje bolesť po výkone.

Toto sa nám ale takisto nepodarilo podložiť žiadnou relevantnou štúdiou.

Dávkovanie

Odporúčaná denná dávka nie je stanovená, bežne dostupné produkty obsahujú v jednej kapsuli okolo 300 – 600 mg jukového prášku.

Čo si o juke myslíš ty? Stojí za vyskúšanie? Budeme radi, ak sa podelíš o tvoj názor v komentároch.

4/5 - (7 hlasov)
3 Komentáre
    • Dobrý deň, zahraničné zdroje uvádzajú rôznu dĺžku odporúčaného užívania. Najviac z nich sa zhoduje na užívaní maximálne 3 mesiace.

  1. Ak má niekto problém s plesňami v tele ( zmeranie biorezonanciou ukáže prekvapivé %), nepoznám účinnejšiu kúru ako yucca+koloidné Ag.
    Rýchlejšia je už len Xenón terapia, tá je však cenou niekde inde 🙂

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Erika
Erika
Masérka, mama, športovkyňa. Vyštudovala Regeneráciu a výživu v športe, momentálne študuje kondičné trénerstvo na Masarykovej univerzite. Venuje sa silovému tréningu a súťaží v klasickom silovom trojboji. Verí, že zdravá strava a pohyb dokážu robiť zázraky s telom aj dušou :-)

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.