Jemné krémové tekvicové rizoto od Vierky

Talianska klasika s nádychom jesene. Jemné krémové tekvicové rizoto je jedlo, ktoré nás privedie do tej pravej jesennej nálady.

Suroviny:
-120g ryže
-½ pohára hokaido tekvice
-cibuľka
-olivový olej
-muškátový oriešok -štipku
-soľ
-korenie
-¼ lyžičky zázvoru
-tymian
-parmezán
-3dl hovädzí vývar( zeleninový)

Postup:
Na oleji orestujeme cibuľku. Ryžu prepláchneme a pridáme k cibuľke, krátko orestujeme. Podlejeme polovicou vývaru. Ochutíme soľou, korením, tymianom. Premiešame a dusíme. Postupne podlievame zvyšným vývarom. Ku koncu pridáme uvarenú tekvicu, dochutíme zázvorom a muškátovým orieškom. Podávame posypané parmezánom.

Šťavnaté fitness brownies donuty od Vierky

Suroviny:
– 2 veľké jablká
– 3Čl kakaa
– 2 vajcia
– 2Pl špaldovej múky
– 1 vanilkový cukor

Postup:
Jablká očistíme, nakrájame a uvaríme do mäkka. Vychladené jablká rozmixujeme. Pridáme štipku škorice, kakao, vajíčka, múku, vanilkový cukor. Dobre premiešame. Vylejeme do formy na donuty. Pečieme pri 180ᵒC cca 15-20 minút.

Tip:
Chutia výborne s kešu maslom.

Cícerové kari z kokosového mlieka od Maťky

Suroviny:
– 200g uvarený cícer (alebo z konzervy),
– 1 konzerva kokosové mlieko,
– cca 500g cuketa,
– cca 200g mrkva,
– kokosový olej,
– kurkuma,
– chilli paprička,
– 2 ČL garam masala,
– 1ČL mletá rasca,
– 1ČL pretlačený cesnak,
– soľ,
– korenie,
– petržlenová vňať,
– ryža.

Postup:
Na kokosovom oleji osmahneme kúsok čerstvej kurkumy a jednu rozdrvenú čili papričku. Pridáme nakrájanú mrkvu. Spolu restujeme a chvíľku podusíme, aby mrkva zmäkla cca 15minút. Potom pridáme cuketu. Dusíme ešte približne ďalších cca 5 minút. K tejto zeleninovej zmesi pridáme hotový cícer. Zalejeme kokosovým mliekom z konzervy. Ochutíme: garam masala, mletá rasca, cesnak, soľ, korenie. Necháme prejsť varom.
Podávame s ryžou a posypané petržlenovou vňaťou.

Brokolicová nátierka pre pravých gurmánov

Pridať viac zeleniny do jedálnička nie je nikdy na škodu. Môžeme ju zamaskovať do rôznych podôb. A chutná brokolicová nátierka je skvelý príklad.

Suroviny:
-varená brokolica
-bryndza
-jarná cibuľka
-bylinky podľa chuti

Postup:
Všetky suroviny zmiešame . Podávame na celozrnnom toaste so zeleninovou oblohou.

Krémová šampiňónová polievka od Vierky

Milovníkom húb rozveselí chuťové bunky šampiňónová polievka

Suroviny:
-200g šampiónov
-1-2 väčšie zemiaky
– 1-1.5l zeleninového vývaru
-trochu masla
-1 dcl plnotučného mlieka alebo smotany na varenie
– šalotka
– soľ

Postup:
Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Najemno nakrájanú cibuľu speníme na masle a pridáme šampiňóny. Podusíme do mäkka. Zalejeme vývarom. Pridáme zemiaky a varíme trištvrte hodinu. Po uvarení rozmixujeme na hladký krém. Zjemníme plnotučným mliekom alebo smotanou.

Tip:
Pre výraznejšiu chuť môžeme namiesto zeleninového vývaru pridať hubový bujón.

Chutný vegánsky burger od Dominiky

Potrebujeme:
250g neuvarených fazúľ (alebo 500g fazúľ  v plechovke)
1 ks cibuľa
Cesnak
Čierne korenie
soľ
Chilli

Postup:
Fazule si namočíme na 12 hodín, najlepšie cez noc. Uvaríme si fazule a rozmixujeme tyčovým mixérom. Fazule z plechovky rovno rozmixujeme.  Pridáme ostatné ingrediencie- pokrájanú cibuľu, cesnak a koreniny. Tvarujeme burgre, ktoré osmažíme na panvici alebo poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v trúbe na 200° cca 20-30 minút. Celozrnnú žemľu si pripravíme podľa chuti. Môžeme ju potrieť  horčicou, vegan majonézou alebo kečupom, pridať vegánsky syr a rôznu zeleninu.

Chutný ovocný cheesecake od Igiho

Korpus:
100g ovsených vločiek (pomleté)
50g zmes pomletých orechov
50g masla
1 lyžica medu

Tvarohový základ:
500g tvarohu (odtučnený)
2 lyžice medu
3 vajíčka (oddeliť zvlášť žĺtka/bielka)
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
Citrónová kôra (podľa potreby)
Čerstvé alebo mrazené ovocie (podľa chuti) cca 1 bal. mrazeného kukuričného škrobu (podľa potreby)

Korpus:
Dáme si rozpustiť maslo. Všetky ingrediencie zmiešame, vypracujeme hustú hmotu ktorú následne uložíme na dno formy. (ak chcete mať korpus aj po bokoch, treba dať raz takú dávku surovín) Pečieme cca 10-15 min. na 150° (záleží od rúry). Po upečení dáme vychladiť.

Tvarohový základ:
Ovocie si rozvaríme, pri varení pridáme 2 lyžice medu. Ešte horúce ovocie rozmixujeme (ja po rozmixovaní ešte precedím kvôli jahodám alebo malinám, aby bol krém hladký a čistý). Po rozmixovaní ešte riadne prevaríme. Je dôležité, aby bolo ovocie husté. Keby je riedke tak nám nevyjde tvarohový základ, alebo prípadne zahustíme kukuričným škrobom.

Ovocie dá koláču výraznú farbu a samozrejme chuť. Dáme poriadne vychladiť, nemôžeme pridať do tvarohu teplé, pretože sa nám krém zrazí!
Oddelíme žĺtka od bielok a vyšľaháme sneh. V miske zmiešame tvaroh, citrónovú kôru, žĺtka , už studené ovocie a kypriaci prášok. Na záver pridáme po lyžiciach sneh. Krém bude trošku riedky ale netreba sa báť. Zmes vylejeme do už upečeného korpusu a pečieme vo vodnom kúpele na 150° 1 hodinu. Následne po hodine vyberieme plech s vodou a pečieme ešte 30 min. (vodný kúpeľ mame nato aby sa nám nespravili bubliny). Na záver necháme vychladiť a dozdobíme ovocím podľa fantázie.

Proteinové palacinky podľa Dominiky

Tieto proteinové palacinky sú vhodné na raňajky alebo pred tréningom  .

Potrebujeme:
*1/2  šálky ovsených vločiek
*1 odmerka proteínu (25g)
*Voda podľa potreby
*Ak by bolo cesto veľmi riedke pridáme 1čl kypriaceho prášku alebo solamilu

Všetko ingrediencie spolu zmiešame. Na panvici tvarujeme placky a opražíme z oboch strán.

Kuracinka ako chutný obed na Igiho spôsob

– 150g kuracie mäso
– 150g zemiakov
– lyžica olivového oleja
– lyzica kečupu
– lyzica horčice
– soľ
– mleté čierne korenie
– kari korenie
– mletá rasca
– čerstvý cesnak
– brokolica

Zemiaky si nakrájame na požadované kúsky, osolíme alebo pridáme korenie na zemiaky. Pečieme na papieri na pečenie 30-45 minút na 200 stupňov alebo podľa trúby, každá pečie odlišne. Medzitým si dáme uvariť brokolicu, vodu mierne osolíme.

Na rozpálený olej vložíme kuracie mäso. Keď sa mäso stiahne tak pridáme koreniny. Mäso necháme smažiť 10-15 minút.
Na záver pridáme rozdrvený cesnak, kečup a horčicu, smažíme ešte 5 minút.

Vločky pre zdravý štart do dňa podľa Igiho

– 50g ovsených vločiek
– 20g proteínu (podľa chuti)
– 250ml vody
– 100ml vody do shakeru
– lyžica medu (alebo sladidlo podľa potreby)

Ovsené vločky vložíme do hrnca s vodou, pri miešaní dosladíme podľa chuti. Medzi tým si rozmiešame v shakeri proteín s vodou. Po zhustnutí kaše vlejeme proteín a varíme 5 minút kým kaša nemá krémovú konzistenciu. Najradšej ju podávam s čerstvým ovocím, tým sa nič nepokazí.

12